Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Piet mag zwart blijven!'

24 OKT 2013

We hoeven ons geen zorgen te maken, Zwarte Piet blijft! Ondanks alle ophef over het Sinterklaasfeest die VN-consultant Verene Shepherd veroorzaakte. Zij heeft er namelijk helemaal niks over te zeggen...

Handen af van Piet! Het overgrote deel van Nederland vindt dat Sints hulpje gewoon zwart moet blijven.
Handen af van Piet! Het overgrote deel van Nederland vindt dat Sints hulpje gewoon zwart moet blijven.
Foto: Cor Salverius
 Professor Shepherd wacht de onderzoeksresultaten niet af en heeft zeer onwetenschappelijk op voorhand haar conclusies klaar.
Professor Shepherd wacht de onderzoeksresultaten niet af en heeft zeer onwetenschappelijk op voorhand haar conclusies klaar.
Foto: Hans de Groot

Dat zegt Marc Jacobs, de Belgische vertegenwoordiger van Unesco in Het Laatste Nieuws. Volgens Jacobs is Shepherd ingezet in een vooropgezet spel van belangengroepen die de strijd tegen racisme zo vaak mogelijk op de agenda willen krijgen.

Jacobs benadrukt dat alleen Unesco beslist over de erkenning van Sinterklaas als erfgoed. En daar hebben ze helemaal geen probleem met een Zwarte Piet, aldus Jacobs.

Misbruikt

Volgens de Unesco-vertegenwoordiger bekleedt Verene Shepherd bovendien geen enkele serieuze positie bij de VN. ,,Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen", aldus Jacobs. ,,De vier ondertekenaars van die brief over de 'racistische traditie' behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van 'de Verenigde Naties' voor eigen gebruik."

Wat Jacobs en Unesco betreft mag de trouwe knecht van Sinterklaas dus aan de slag blijven, én bovendien mag hij gerust zwart zijn. "Deze overdreven actie neemt de magie van Sinterklaas weg", besluit Jacobs.

Onbereikbaar

De bron van alle ophef, Verene Shepherd, is overigens onbereikbaar voor de delegatie van leden uit de Eerste en Tweede Kamer die bij de Verenigde Naties in New York op bezoek is.

Onder anderen Tweede Kamerlid Van Toorenburg (CDA) eiste tijdens haar bezoek aan de Amerikaanse metropool opheldering van Shepherd. Maar de VN-medewerkster, die inmiddels door het leven gaat als zeurpiet, geeft niet thuis.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%