Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Windhoos houdt huis in Wijk bij Duurstede

03 NOV 2013

WIJK BIJ DUURSTEDE - Een zware windhoos heeft zondagmiddag in Wijk bij Duurstede grote schade veroorzaakt in de wijk De Horden en het ernaast gelegen bedrijventerrein Broekweg. Dakpannen werden van huizen gerukt en bomen ontworteld. Ook zijn veel ruiten gesneuveld en raakten auto's beschadigd onder omvallende bomen en takken. Dat alles gebeurde in ongeveer 2 minuten.

De windhoos in Wijk bij Duurstede.
De windhoos in Wijk bij Duurstede.
Foto: ANP

Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is enorm, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. De brandweer is druk bezig om alle meldingen van schade op te nemen. Veel meldingen kwamen uit de wijk De Horden, maar ook uit het centrum van de stad.

Het bedrijventerrein Broekweg is zwaar getroffen. Van enkele bedrijfspanden is de gevel ingestort. Het bedrijventerrein was aanvankelijk afgesloten, maar is in de loop van zondagavond vrijgegeven. Drie bedrijfspanden zijn nog wel afgezet, liet de gemeente weten. Ondernemers met vragen kunnen terecht in het gemeentehuis dat zondagavond is opengegaan.

Voor particulieren is de de hulp van stichting Salvage ingeroepen. Die ondersteunt mensen die getroffen zijn door rampen. Medewerkers van Salvage houden spreekuur in cafetaria Smulwereld aan de Hordenweg. Bewoners krijgen informatie over verzekeringen. Getroffenen kunnen met vragen ook terecht op gemeentelijk telefoonnummer 0343 - 59 55 37.

De toegangswegen naar de stad zijn weer vrijgegeven. Enkele straten in de binnenstad zijn in verband met loshangende objecten nog afgesloten. Het advies om binnen te blijven is ingetrokken, maar ,,wees alert op loshangende dakdelen, takken etc. Er kan nog steeds wat vallen'', twitterde de gemeente.

Grote schrik

De dakpannen vlogen door de lucht, de kliko's en bomen vlogen door de straat'', vertelt een inwoner over het moment dat de windhoos over zijn huis aan de Hofstede trok. ,,Ik zat voetbal te kijken, hoorde ineens gerommel en ook al duurde het maar 30 seconden, ik schrok me rot. Wij hebben veel schade. Aan de achterkant van het huis zijn er meer dan honderd dakpannen afgewaaid, twee overkappingen zijn stuk en de voorruit van de auto ligt eruit. We hebben de verzekering direct gebeld en die zouden een aannemer sturen. Ik hoop dat die snel komt, want het gaat straks weer regenen en dan komt het water zo ons huis in.''

Een andere bewoner van de Hofstede heeft iets minder schade. Een aantal dakpannen is weggeblazen en er is een boom afgeknakt en in zijn voortuin gevallen. De schrik zit er wel goed in: ,,We zagen iets aankomen en dachten: wat is dat? En ineens was er een grote klap. Het was kort, heftig en niet normaal. Gelukkig zijn we niet gewond.'' Hij ziet door de hele straat vernielingen die door de windhoos zijn aangericht. ,,Bij anderen zijn de dakpannen door de ruiten gevlogen. De brandweer is druk bezig.''

Tornado

Ook op andere plaatsen in het land zijn zondagmiddag windhozen waargenomen, liet een woordvoerder van weerbureau Weeronline weten. ,,De meldingen kwamen vooral uit Gelderland, omgeving Arnhem en verderop in Maurik. Maar daar waren de hozen veel minder sterk'', aldus de zegsman.

Volgens hem is de windhoos die in Wijk bij Duurstede toesloeg vrij uniek voor Nederland. ,,Er komen wel vaker hozen voor, maar met zoveel kracht en schade is zeldzaam. Het was bijna een tornado''.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%