Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mansveld 'gematigd positief' over klimaattop

24 NOV 2013

DEN HAAG - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu meent dat tijdens de klimaattop in Warschau een nieuw klimaatakkoord ,,een stap dichterbij'' is gekomen. Na afloop van de conferentie zei Mansveld dat ,,het begin van het fundament'' is gelegd, maar dat dat wat betreft Nederland nog ,,wel robuuster'' moet worden. Het nieuwe akkoord, dat er in 2015 moet zijn, moet ingaan in 2020, wanneer het Kyotoprotocol afloopt.

Wilma Mansveld
Wilma Mansveld
Foto: ANP

De onderhandelingen over de basis voor een nieuw akoord verliepen moeizaam en de onderhandelaars schoven de belangrijkste onderwerpen voor zich uit. Belangrijkste twistpunt was het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Europa en de Verenigde Staten wilden uitstootbeperkingen voor iedereen, dus ook voor opkomende economieën, maar India en China accepteerden dat niet.

De rijke landen op hun beurt wilden zich niet vastleggen op klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Volgens milieuorganisaties en ontwikkelingslanden hadden de rijke landen tijdens de top meer oog voor het aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen.

Mansveld had graag gezien dat landen nu hadden aangegeven dat zij volgend jaar al konden laten zien hoe ze de uitstoot van broeikasgassen zouden verminderen. ,,Helaas kan of wil een aantal landen dit nog niet'', aldus Mansveld. Er is nu afgesproken dat de landen hun bijdrage aan het terugdringen van broeikasgassen in 2015 op tafel leggen. Dat moet dan wel gebeuren voor december 2015, want dan is er een VN-klimaattop in Parijs.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.3
+ / - -0.3%