Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Volgende week winter!

28 NOV 2013 Van onze weerman

SOEST - De winter komt naderbij! Volgende week krijgen we voor het eerst te maken met duidelijk kouder weer dat vanuit het noorden naderbij komt. Dat gebeurt vanaf het midden van de week waarbij zich een noordelijke tot noordoostelijke stroming instelt achter een wegtrekkende depressie.

Er is dan sprake van uitstroom van koude polaire lucht waarin winterse buien met hagel en sneeuw tot Nederland gaan doordringen. Ook nemen de kansen op de eerste vorst toe. Overdag gaan de temperaturen omlaag naar waarden net boven het vriespunt en in de nachten komt het waarschijnlijk op meerdere plaatsen tot (lichte) vorst.

We hebben momenteel nog te maken met een standvastig hogedrukgebied nabij Ierland. Depressies varen een noordelijke koers. Vandaag is het wat droger in ons land en opklaringen bereiken ons vanuit het noorden. Het is zacht met maxima tussen 6 en 11 graden. In het zuiden is het eerst nog mistig. Morgen regent het aanvankelijk, later gevolgd door buien. Bovendien wakkert de wind stevig aan. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en een klap onweer.

In het weekeinde is het weer wat rustiger.Begin volgende week gaat het hogedrukgebied aan de wandel. Koudere lucht van noordelijke breedten weet zich dan in onze richting uit te breiden en rond Sinterklaas gaat het erom spannen. De maxima gaan van nu 8 graden omlaag naar nog maximaal 2-4 graden en in de nachten begint het te vriezen. Ook op langere termijn lijkt dan sprake van een kouder weertype.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%