Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oud-politici moeten solliciteren

01 DEC 2013

Oud-politici zonder baan moeten nadat ze een half jaar wachtgeld hebben gehad, passend werk accepteren, net als andere werklozen. Dat zei  minister Asscher (Sociale Zaken)  in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Minister Asscher
Minister Asscher
Foto: anp

Met deze opstelling neemt hij afstand van zijn partijgenoot Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die verdedigde deze week in de Volkskrant de riante wachtgeldregeling voor politici  omdat zij een hoog afbreukrisico hebben. "Politici hebben geen ontslagbescherming, dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen."

Asscher zei zondag dat hij niet tegen de wachtgeldregeling is, maar dat ook voor politici geldt dat ze zo snel mogelijk na hun afscheid uit het openbaar bestuur weer aan de bak moeten. "Ook politici moeten werken voor hun geld. Ze hebben niet voor niets ook een sollicitatieplicht. Ik heb daar geen enkele moeite mee."

Werkgeversvoorman Wientjes, ook te gast bij WNL op Zondag, vindt dat er niet te strenge eisen aan vertrekkende politici moeten worden gesteld. "Het beroep is riskant." Daarom vindt hij een riante wachtgeldregeling te billijken. "Je hebt wel goede mensen nodig."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%