Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Hoerenloper moet weten van misstanden'

02 DEC 2013

AMSTERDAM - 'Prostituee - bij wie komt dat nou uit de beroepskeuzetest', 'Was dat een knipoog of een noodkreet' en 'De Wallen - niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar'. Deze Loesjeposters hangen vanaf maandag onder meer in de Amsterdamse hoerenbuurt om aandacht te vragen voor misstanden als mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Foto: ANP Kippa

Volgens organisatie Free a Girl is dit aan de orde van de dag op de Wallen. Naar schatting zo'n 60 tot 70 procent van de vrouwen zit niet vrijwillig achter de ramen, zei directeur Evelien Hölsken bij het begin van de campagne. Veel mensen hebben volgens haar geen idee dat er zoveel mis is in de prostitutie in ons land. „In Nederland is het legaal, dus mensen denken dat het goed is geregeld.” De posters moeten voor bewustwording zorgen. „Ook bij de hoerenloper. Zij moeten misstanden melden.” De organisatie pleit verder voor herinvoering van het pooierverbod dat in 2000 is afgeschaft.

Naast Loesje zijn onder meer Terre des Hommes, Fier en Centrum Kinderhandel Mensenhandel bij de campagne betrokken. Ambassadeurs van Free a Girl, presentatrice Froukje de Both en actrice Bettina Holwerda, plakten maandag symbolisch de eerste posters op een paar prostitutieramen. „Vrouwen zien er zelfverzekerd uit achter het raam, waardoor het lijkt alsof ze hier vrijwillig werken”, zei Holwerda. „Maar dat is vaak helemaal niet zo.” De Both: „De Wallen zijn een toeristische trekpleister, een soort Efteling voor volwassen mannen. Dat stoort me enorm, want als je hoort wat voor dingen hier gebeuren dan is dat totaal niet gepast”.

Volgens Frits Rouvoet van Bright Fame, een stichting die prostituees helpt uit het vak te stappen, wordt de situatie op de Wallen schrijnender. „Ik ken een meisje van 19 die 16 tot 18 uur per dag werkt, 6 dagen per week. Ze moet zo'n 8000 euro per maand verdienen om de huur voor haar kamertje en haar appartement te kunnen betalen en wil ook nog geld naar haar familie sturen.” Volgens hem zien veel vrouwen hun situatie ook niet als mensenhandel. „Ze hebben het hier altijd nog beter dan in hun thuisland, waar ze op straat slechts een paar euro verdienden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%