Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Teeven-taps geen rol in zaak-Offermanns'

03 DEC 2013

ROTTERDAM - Voormalig VVD-voorzitter in Limburg Ricardo Offermanns wil „liever niet door een vormfoutje” vrijuit gaan in zijn strafzaak die draait om vermeende ambtelijke corruptie. Zijn advocaat Marijn Zuketto wil het donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak dan ook niet hebben over wat hij de Teeven-taps noemt.

Ricardo Offermanns
Ricardo Offermanns
Foto: Telegraaf

„Als blijkt dat iedereen heeft zitten jokken, leidt dat in strafzaken doorgaans tot het einde. Maar onze inschatting is dat we ook zonder die exercitie tot resultaat komen”, zegt Zuketto daarover.

Met de 'Teeven-tap' doelt de advocaat op het telefonisch onderhoud dat staatssecretaris Fred Teeven had met oud-VVD-senator Jos van Rey. Dat gesprek zou niet kunnen worden teruggeluisterd vanwege een stroomstoring. Daarom is niet duidelijk of de twee ook gesproken hebben over een burgemeesterskandidaat voor Roermond, zoals wordt gesuggereerd. Verder bestaat er twijfel of de gesprekken wel verloren zijn gegaan door een stroomstoring.

Offermanns staat terecht voor ambtelijke corruptie. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Offermanns partijgenoot Jos van Rey naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Van Rey was wethouder in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie.

De corruptie heeft Offermanns altijd ontkend. Volgens hem steunde hij Van Rey publiekelijk als voorzitter van de VVD in Limburg en niet in zijn toenmalige hoedanigheid als burgemeester van Meerssen. Daarom is van ambtelijke corruptie geen sprake, zegt Offermanns. Zijn advocaat Zuketto zegt dat OM een „gortdroge en ongelooflijk gekunstelde verdenking” heeft opgesteld met een „kerstboom aan strafbare feiten waar de een nog verder weg is gezocht dan de andere”.

Offermanns solliciteerde voor de vacature van burgemeester in Roermond en werd voorgedragen, maar zijn benoeming werd voorkomen omdat het OM ingreep. Na alle ophef is hij geen burgemeester meer en ook geen voorzitter meer van de VVD in Limburg.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%