Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
{}
ISIN: NL0000336543
{}
1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief

’Ballast betaalde Arabische prins'

18 DEC 2013 Bart Mos

AMSTERDAM - Prins Alwaleed bin Talal Alsaud, lid van de koninklijke familie van Saudi-Arabië, heeft volgens een voormalig directeur van Ballast Nedam, hoofdverdachte in het onderzoek rond het bouwbedrijf, betalingen ontvangen voor bemiddeling bij grote Nederlandse bouwopdrachten in de machtige oliestaat.

Prins Alwaleed bin Talal Alsaud zou als tussenpersoon zijn opgetreden bij opdrachten voor bouwbedrijf Ballast Nedam in Saudi-Arabië
Prins Alwaleed bin Talal Alsaud zou als tussenpersoon zijn opgetreden bij opdrachten voor bouwbedrijf Ballast Nedam in Saudi-Arabië
Oud-directeur Martin W.
Oud-directeur Martin W.
Foto: De Telegraaf

„Hij is een paar keer als agent voor ons opgetreden. Dat is een wettelijke verplichting in Saudi-Arabië. Hoe je die dan betaalt, dat is een tweede”, aldus Martin W., bij wie justitie eerder dit jaar beslag legde in het strafrechtelijk onderzoek naar de omkopingszaak.

Het Openbaar Ministerie wil niets zeggen op vragen over mogelijke betrokkenheid van de prins bij het onderzoek. „Ik geef geen commentaar”, aldus een woordvoerster van het functioneel parket dat het onderzoek leidt.

De rol van het Arabische koningshuis in het dossier zou de extreme geheimzinnigheid verklaren die al geruime tijd hangt rond de omkopingsaffaire, waarbij Ballast Nedam verdacht wordt van het betalen van 500 miljoen dollar via Zwitserse nummerrekeningen. Ook wordt daarmee de vermeende (door minister Timmermans weersproken) bemoeienis van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij het onderzoek verklaard.

„Ik zal niet ontkennen dat zijn betrokkenheid daarbij een rol kan spelen”, reageert Caroline de Sitter, advocaat van Martin W., op vragen over de prins. Haar cliënt was rond de eeuwwisseling commercieel directeur van Ballast Nedam International, en kwam vanwege die functie regelmatig in de Saudische hoofdstad Ryad, waar hij jarenlang woonde.

Volgens zijn collega’s uit die tijd onderhield W. contacten tot op het allerhoogste niveau van de oliestaat.

W. zelf noemt het de normaalste zaak van de wereld om ’agenten’ en ’adviseurs’ in Saudi-Arabië te betalen voor hun bemiddelende werkzaamheden. Het verbaast hem dat dit als betaling  en omkoping wordt gezien. „Er was een wettelijke verplichting om met agenten te werken. Degenen die door Ballast ooit betaald zijn voor bewezen diensten, noem het allemaal maar gelijk smeergeld, zijn inmiddels door de FIOD nagegaan. Dan kom je dus automatisch ook bij hem terecht”, vertelt W. over prins Alwaleed.

Het Openbaar Ministerie legde eerder dit jaar beslag op W.’s vermogen en woning, omdat hij ruim 12 miljoen euro onrechtmatig zou hebben verdiend.

Saudi Prince Alwaleed bin Talal
Saudi Prince Alwaleed bin Talal
Foto: Bloomberg

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%