Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Al drie ton wachtgeld voor corrupte Hooijmaijers

18 DEC 2013 Sophie Kluivers en Mike Muller

HAARLEM - De wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte veroordeelde ex-geduputeerde Ton Hooijmaijers heeft sinds zijn aftreden in 2009 al 333.821,92 euro aan wachtgeld getoucheerd. Dat blijkt uit navraag van De Telegraaf bij de provincie Noord-Holland.

Ton Hooijmaijers legt in 2005 de eerd af als gedeputeerde.
Ton Hooijmaijers legt in 2005 de eerd af als gedeputeerde.
Foto: Rogier ten Hacken

De 52-jarige ex-VVD’er was jarenlang bestuurder bij de provincie Noord-Holland en is vorige maand door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel. Tijdens de vervolging door het Openbaar Ministerie kreeg hij het bedrag op zijn rekening geschreven.

Hoewel hij door de rechter schuldig is bevonden, zal hij deze maand nog een bruto uitkeringsbedrag van 6156,01 euro ontvangen. Ondanks het royale bedrag zei Hooijmaijers tijdens zijn proces krap bij kas te zitten. Justitie heeft in 2010 voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen.

Volgens de provincie Noord-Holland is alles geheel volgens de regels gebeurd. „Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd moeten worden. Dat moet in Den Haag gebeuren en niet bij de provincie”, aldus een zegsman.

De PVV-Statenfractie in Noord-Holland wil dat Hooijmaijers het geld terug gaat betalen. Corrupte politici moeten in de toekomst geen aanspraak meer kunnen maken op een wachtgeldregeling, stelt fractievoorzitter Dannij van der Sluijs.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%