Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grootverdieners negeren straf

24 DEC 2013 Alexander Bakker

DEN HAAG - Grootverdieners in de Haagse regio trekken zich niets aan van de subsidiestraf die ze van de gemeente Den Haag krijgen als ze meer vangen dan de Balkenendenorm. De meeste beloningen zijn juist alleen maar verder gestegen.

Foto: AFP
Willem Krzeszewski, algemeen directeur van Staedion.
Willem Krzeszewski, algemeen directeur van Staedion.
Foto: Dijkstra BV

Uit een nieuw overzicht over 2012 blijkt dat negen instellingen die putten uit de hofstedelijke subsidiepot een strafkorting tegemoet kunnen zien komen omdat ze een of meerdere topfunctionarissen meer betalen dan 194.000 euro per jaar.

De straflijst is minder lang dan vorig jaar. Dat komt omdat onder andere het ’koninklijke’ Bronovo ziekenhuis en de geplaagde woningcorporatie Vestia niet langer geld krijgen van de hofstad. De uitdeelwinnaar is Stichting Parnassia Bavo. Topman Stephan Valk ontving een salaris van 254.264 euro. De beloning daalde iets, maar omdat twee andere leden van de raad van bestuur ook ruim twee ton verdienen, krijgt de psychiatrische inrichting de grootste klap te verwerken. In totaal moet de instelling 130.831 terugbetalen aan de gemeente.

Schrikeffect

De grootste verdiener directeur Willem Krzeszewski van woningcorporatie Staedion lijkt zich helemaal niets aan te trekken van het Haagse systeem dat juist moest zorgen voor een schrikeffect. De topman, die in 2008 met ruzie vertrok als ambtenaar in Eindhoven, ging er met bijna tienduizend euro op vooruit. Zijn salaris van 278.647 euro wordt afgestraft met een vordering van ruim tachtigduizend euro.

Alleen Reclassering Nederland ontspringt voorlopig de dans. Deze club heeft bij de eerste kortingsronde over 2011 een procedure aangespannen tegen de gemeente. Den Haag wacht de uitspraak van de rechter af.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%