Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recordverkopen bij eindejaarsloterijen

28 DEC 2013 Gijsbert Termaat

DEN HAAG - Nooit eerder kon in Nederland in één dag zo veel geld gewonnen worden als rond de komende jaarwisseling. Ondanks de economische crisis is er een run van gelukzoekers gaande, die allemaal mee willen snoepen uit de pot van 110 miljoen euro die te verdelen valt bij de trekkingen van de Staatsloterij en Postcode Loterij. Een absoluut record voor ons land.

Foto: ANP

De grootste financiële knaller valt 31 december tijdens de oudejaarstrekking van de Staatsloterij, waar een hoofdprijs van €30 miljoen netto binnengesleept kan worden, terwijl op 1 januari meer dan €42,9 miljoen verdeeld wordt op een winnende postcode in een nog onbekende plaats.

„Ondanks of misschien wel door de crisis denken we dit jaar een recordaantal deelnemers te trekken”, zegt algemeen directeur Frans van Steenis van de Staatsloterij.

„De loten vliegen ook dit jaar weer als warme broodjes over de toonbank en naast de hoofdprijs van €30 miljoen ligt er in totaal nog eens €31 miljoen netto te wachten op andere winnaars”, meent de loterijbaas, die meldt dat de jackpot de 31e december op €13,2 miljoen staat. „Als die ook valt zal er dus bijna 75 miljoen euro netto verdeeld worden.”

De Staatsloterij zegt dat het dinsdag waanzinnig druk wordt met de verkoop en dat dan per uur tegen de 100.000 loten verkocht gaan worden. In totaal denkt men zo’n 4,5 miljoen verkochte loten te gaan halen.

In Amsterdam loopt het al dagen storm bij de Cigo-winkel van Wim van Vuure en John Monnik, de bestverkopende zaak van ons land omdat hier opvallend vaak winnende loten worden verkocht. „Maandag en dinsdag zal het helemaal lang wachten worden voor onze gelukszoekers. Dan zullen ze buiten in de rij moeten aansluiten”, voorspelt Van Vuure.

Kanjer

Wie op oudejaarsavond buiten de prijzen valt heeft op nieuwjaarsdag nog een kans. „Dan valt namelijk de zogenoemde Eindejaarskanjer van €48,9 miljoen van de Postcode Loterij”, zegt woordvoerder Martijn van Klaveren.

„Dit jaar is een recordbedrag te verdelen, daardoor zijn deze maand 200.000 extra postcodeabonnementen afgesloten. Ook dat is een record.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%