Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leger helpt bij tegengaan inbraken Amsterdam

05 JAN 2014

AMSTERDAM - Bij het tegengaan van inbraken in Amsterdam-Noord heeft de gemeente hulp van het leger ingezet. Het gaat volgens burgemeester Eberhard van der Laan niet om soldaten maar om technische hulpmiddelen die gebruikt worden als „oren en ogen” in de stad, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Foto: ANP

De eerste resultaten zijn volgens hem zeer positief. Zo daalden de inbraken in de betreffende buurt afgelopen maand met 30 tot 50 procent, vertelde Van der Laan. Om wat voor middelen het gaat en in welke wijk ze zijn ingezet, wilde de burgemeester niet zeggen. Volgens hem maken politie en justitie hier binnenkort meer over bekend. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) wilde zondag ook nog niet meer kwijt. Ook is niet duidelijk hoe de inbraken zijn voorkomen en of er aanhoudingen zijn verricht.

Van der Laan zei dat het „behoorlijk goed” gaat met de veiligheid in de stad, behalve qua liquidaties, inbraken en overvallen.

De burgemeester sprak verder over de drukte in de stad. Zo moest op de zaterdag tussen kerst en de jaarwisseling de Kalverstraat enige tijd worden afgesloten omdat er zich teveel mensen bevonden. De politie hield de bekende winkelstraat 20 minuten dicht zodat er niemand meer bij kon. Volgens Van der Laan is dit slechts een van de vele voorbeelden van de „enorme” drukte in Amsterdam. „Ik kan er nog wel 100 noemen. Het is mooi dat het goed gaat met de stad, maar we moeten wel de balans in de gaten houden. Primair is de stad voor de bewoners.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%