Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Mailbom' treft Kamerleden

20 JAN 2014

DEN HAAG - Veel Kamerleden zijn de afgelopen dagen getroffen door een ’mailbom’. Die naam geven de parlementariërs althans aan het grote aantal e-mails dat ze kregen van het Burgerforum-EU.

PPV-Kamerlid Madlener
PPV-Kamerlid Madlener
Foto: ANP

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de ’sluipende’ overdracht van bevoegdheden van Den Haag naar Brussel. Het debat is een burgerinitiatief van het EU-kritische Burgerforum, dat zijn aanhangers via de website had gevraagd Kamerleden op te roepen bij het debat aanwezig te zijn.

PVV-Kamerlid Madlener zegt dat hij over geen enkel ander onderwerp zoveel mails heeft ontvangen als over dit EU-debat. „Ik heb in een paar dagen tijd een paar honderd e-mailtjes ontvangen. Dat laat wel zien dat dit leeft.” Madlener zal de oproep om een referendum steunen.

VVD’er Verheijen kreeg zo’n honderd mails. Hij herkent daarin „het onbehagen over het democratische tekort bij het sluipenderwijs overdragen van bevoegdheden.” Hij is tegen een referendum, maar wil wel meer macht voor de nationale parlementen bij besluitvorming van de EU.

PvdA-Kamerlid Maij, niet afwijzend tegenover een referendum, is naar eigen zeggen ’bedolven’ onder de mails. CDA-Kamerlid Omtzigt kreeg naar eigen zeggen 350 mails van sympathisanten van het burgerforum EU. „Dat zijn er veel, maar niet zo veel als met het debat over oldtimers.” Die ervaring heeft ook D66, dat op de kop af 286 mails ontving. Over oldtimers kwamen wel 5000 mails binnen.

Het Burgerforum-EU wil dat Nederland zijn burgers per referendum raadpleegt als het van plan is een deel van zijn bevoegdheden over te dragen aan de EU. Voor het voorstel is wel sympathie, maar nog geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.0 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 520.71
+ / - -0.22%