Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grote examenfraude ROC Amsterdam

29 JAN 2014 Iris Cohen en Gijsbert Termaat

AMSTERDAM - Opnieuw is de onderwijswereld opgeschrikt door een fraudeschandaal met examens. Bij het ROC Amsterdam zijn gestolen schoolexamens via sms en whatsapp te koop aangeboden. Inmiddels heeft de school een recherchebureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

Leerlingen van het ROC Amsterdam hadden ineens verdacht hoge cijfers.
Leerlingen van het ROC Amsterdam hadden ineens verdacht hoge cijfers.

Minstens vierhonderd leerlingen van de opleiding Juridische Dienstverlening aan de locatie mbo College Zuid zijn gedupeerd. Zij legden begin deze maand examens af in vier verschillende vakken Recht, maar die zijn allemaal ongeldig verklaard. In totaal moeten maar liefst 825 nieuwe examens worden afgenomen.

Anonieme tip

De zaak kwam aan het licht toen de school een anonieme tip kreeg over de malversaties. „We hebben vervolgens naar de uitslagen van de examens gekeken. De cijfers lagen zodanig boven het gemiddelde, dat fraude werd bevestigd”, verklaart woordvoerder Janneke Toet. De school heeft melding gemaakt van de zaak bij de Onderwijsinspectie.

Het in fraude gespecialiseerde Hoffman Bedrijfsrecherche BV ondervraagt de komende weken medewerkers, docenten en leerlingen op de roc-locatie. Daaruit moet blijken hoeveel personen betrokken zijn bij het stelen en verspreiden van de examens. „We nemen dit serieus. Afhankelijk van de uitkomsten gaan we over tot aangifte”, aldus Toet.

De getroffen leerlingen zijn er schriftelijk van op de hoogte gesteld dat zij morgen en overmorgen de examens opnieuw moeten maken. De school probeert de schade nog te beperken door in de brief te stellen dat „de opleiding staat voor goed onderwijs, een betrouwbare organisatie en een optimale begeleiding op weg naar je diploma. We garanderen de kwaliteit van je diploma en zorgen ervoor dat er geen twijfel is over de waarde ervan.”

De fraude komt aan het licht tijdens de strafzaak tegen elf verdachten van diefstal en heling van examens bij de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

OPROEP: Weet u meer? Tip de redactie!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%