Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Geen uitkering voor migrant’

03 FEB 2014 Jorn Jonker

DEN HAAG - Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat EU-migranten zoals Roemenen en Bulgaren geen recht hebben op Nederlandse sociale voorzieningen. Maar liefst 81 procent vindt dat zij hier geen toeslag of uitkering moeten krijgen.

PVV-leider Wilders
PVV-leider Wilders
Foto: ANP

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de PVV. Zelfs in de achterban van het pro-Europese D66 is twee derde van de ondervraagden het daarmee eens.

Over de nadelige gevolgen van het vrij verkeer van personen dat bij de EU hoort, is recent veel ophef. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarschuwde eerder nog voor een multicultureel drama als de migratie van Bulgaren en Roemenen niet beter wordt begeleid.

De bevolking maakt zich duidelijk zorgen over de open grenzen in de EU waardoor Oost-Europeanen hier makkelijk kunnen komen. Uit de peiling van De Hond blijkt dat twee derde van de ondervraagden wil dat Nederland weer baas wordt over de eigen grenzen, ook PvdA-stemmers zijn het daarmee eens. „De achterban van Samsom en Pechtold is gelukkig minder eurofiel en onnozel dan de heren zelf”, zegt Wilders.

Vertrek

Voor Wilders is de belangrijkste uitkomst dat een meerderheid van de ondervraagden (55%) voor een vertrek uit de EU is als dit extra economische groei en banen oplevert. Niet alleen bijna alle PVV-stemmers (97 procent) vinden dat, maar ook de achterban van de VVD (58 procent) en de SP (70 procent) is voor een vertrek te porren als dat economisch gewin oplevert.

PVV-leider Wilders vindt de uitkomst ’overweldigend’. Donderdag presenteert het Britse onderzoeksbureau Capital Economics het rapport over de economische gevolgen van het vertrek van Nederland uit de EU. Dat onderzoek is in opdracht van de PVV gedaan. „Een sterk en soeverein Nederland buiten de EU is goed voor de Nederlandse economie, zorgt ervoor dat we weer de baas worden over onze grenzen, ons eigen geld, onze begroting en zelf bepalen wie van onze uitkeringen en voorzieningen gebruik mag maken”, zegt de fractievoorzitter.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%