Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Chinees mensenhaar in ons brood

05 FEB 2014

Brood, daar zit wat in. Met die slogan probeert het Voorlichtingsbureau Brood ons al jarenlang meer brood te laten eten. Maar in brood zit meer dan we denken. Het blijkt namelijk dat er op grote schaal Chinees mensenhaar wordt verwerkt in brood. Dit meldt het tv-programma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van morgenavond.

Foto: GettyImages.

Het mensenhaar zit in de zogenaamde broodverbeteraar, een belangrijk bestanddeel van brood. Bakkers voegen dat toe aan hun deeg om het brood malser te maken. Daarvoor gebruiken ze het aminozuur L-cysteïne. Dat aminozuur zit onder meer in maïs, maar ook in ganzenveren en…in mensenhaar.

De Keuringsdienst van Waarde ging met een verborgen camera naar China, waar veel bakkers hun broodverbeteraar laten maken. Vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken geven aan de tv-makers toe dat slechts 20 procent van hun L-cysteïne uit ganzenveren wordt onttrokken. Voor de andere 80 procent wordt mensenhaar gebruikt. Dat halen de fabrieken op bij lokale kappers. Daarna wordt het gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes.

Volgens Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld en vicevoorzitter van NeBaFa, een vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen, is de uitzending geen reden voor paniek. Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, zegt Hack in de Volkskrant. ,,Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren - als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren - dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.8
+ / - +0.6%