Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Paniek in coalitie

14 FEB 2014 Paul Jansen en Wouter de Winther

DEN HAAG - De zaak-Plasterk ontaardt in een crisisachtige situatie in de coalitie. De ruzie tussen coalitiepartner PvdA en gedoger D66 over de motie van wantrouwen tegen de minister van Binnenlandse Zaken raakt nu ook de stabiliteit van het kabinet Rutte II. In de coalitie is paniek uitgebroken.

Foto: ANP

Ingewijden zeggen dat het kabinet „boven de afgrond hangt”. Naast chagrijn over de poging om Plasterk weg te stemmen is er in de PvdA groeiende onvrede over het optreden van partijleider Samsom. Partijgenoten menen dat hij zijn emoties niet de baas was en zich veel te veel heeft laten gaan.

De PvdA trachtte gisteravond de woede van Samsom te rechtvaardigen door te suggereren dat Plasterk wel degelijk de Kamer vertrouwelijk heeft geïnformeerd over de afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. Dit wordt evenwel door anderen met klem weersproken. Plasterk overleefde dinsdagavond ternauwernood een motie van wantrouwen omdat hij de Kamer maandenlang niet informeerde over het massaal aftappen en doorsluizen naar de Amerikanen van buitenlandse belgegevens. Volgens de PvdA-minister stond het staatsbelang het openbaar informeren van de Kamer in de weg.

Zorgen

VVD-fractievoorzitter Zijlstra, die tevens voorzitter is van de zogeheten commissie ’stiekem’, de commissie voor de inlichtingendiensten (CIVD), zegt desgevraagd: „De conclusie in de motie dat de Tweede Kamer niet geïnformeerd is, is een politiek oordeel. De motie kan per definitie niets zeggen over wat er wel of niet in de CIVD is besproken, want dat is geheim.""

In de top van de coalitie maakt men zich ondertussen ook groeiende zorgen over de stabiliteit van de samenwerking met de drie gedogers D66, CU en SGP. Pogingen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, blijken de afgelopen twee dagen vruchteloos. De positie van Samsom wordt „wankel” genoemd, waarvan vicepremier Asscher zou kunnen profiteren. De komende gemeenteraadsverkiezingen lijken op een nederlaag uit te lopen voor de PvdA, waarmee Samsom verder onder druk komt te staan. ”Hij is echt de weg kwijt aan het raken”, zegt een ingewijde.

Samsom ligt onder vuur in zijn eigen fractie. Het ene na het andere Kamerlid hekelt de razende reactie van Samsom na de motie van wantrouwen tegen Plasterk, waarin met name D66-leider Pechtold het moest ontgelden.

Dom en onhandig

„Dom en onhandig”, zegt een ervaren PvdA-fractielid. „Samsom had dat persoonlijk tegen Pechtold moeten zeggen, en niet op tv.”

Een ander zegt: „Dat Samsom is ontploft, is niet slim. Als ik hem was geweest had ik benadrukt dat je blij bent dat CU en SGP een andere afweging hebben gemaakt.” Een derde sociaaldemocraat verwacht dat er op de volgende fractievergadering ’scherpe woorden’ over het voorval zullen worden uitgesproken.

Van Samsoms lichte ontvlambaarheid staat niemand in de coalitie meer te kijken. Bij de VVD zien ze het geruzie met lede ogen aan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.99
+ / - +0.25%