Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Teeven neemt bodyscan Rotterdam in gebruik

17 MRT 2014

ROTTERDAM - Vreemdelingen die in Rotterdam in detentie zitten, hoeven geen lichamelijke controle meer te ondergaan. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie nam maandagmiddag de bodyscan officieel in gebruik waardoor controle met een röntgenscan kan plaatsvinden en de zogenoemde visitatie achterwege kan blijven.

Foto: Hans Peters

Hiermee lost Teeven een oude belofte in aan de Tweede Kamer. Die vroeg bijna een jaar geleden of vreemdelingen in detentie niet op een humanere manier aan een lichaamscontrole konden worden onderworpen. De controle is nodig om te kijken of mensen ongewenste spullen in het lichaam bij zich dragen die bedreigend zijn voor de veiligheid.

Alle metalen kunnen in het lichaam worden waargenomen, zo werd duidelijk tijdens een demonstratie. Feitelijk kun je meer zien dan een fysieke controle, want een ingeslikte sleutel is wel bij een bodyscan waar te nemen en niet middels een fysieke controle. De dosis röntgenstraling is vrij laag, ofwel te vergelijken met een middagje in de zon.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.54%