Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Agent dwingen in te grijpen'

25 MRT 2014 Olof van Joolen

den haag - Politieagenten kunnen in de toekomst wellicht worden gedwongen bij elk strafbaar feit dat ze zien in te grijpen. Nu hebben ze ruime mogelijkheden de andere kant op te kijken. De Hoge Raad bekijkt vandaag of dat zo moet blijven.

Het hoogste rechtscollege doet dit in de zaak van een 22-jarige Leidenaar. Hij werd in juli 2012 aangehouden omdat hij politieagenten zou hebben beledigd. De student deed dit nadat een vriend van hem bij zijn keel werd gegrepen door een politieagent in burger. Hij was woedend omdat de jongeman hem en een collega filmde toen ze iemand op de bon slingerden. De jongen weigerde zoals hem werd opgedragen de beelden te wissen.

De korpsleiding stelde vast dat de agent dit nooit had mogen vragen en dat het gebruikte geweld te ver ging. Desondanks moest de student die de agenten vroeg of ze ’idioten met een godcomplex waren’ voor de politierechter verschijnen. Die veroordeelde hem tot 200 euro boete. De straf bleef in hoger beroep staan. Het hof oordeelde dat de agenten niet verplicht waren een einde te maken aan het excessieve geweld van hun collega. De Leidenaar vindt dit onacceptabel en stapt naar de Hoge Raad.

Stevige kluif

„De Politiewet schrijft voor dat de politie de rechtsorde moet handhaven en hulp verleent aan hen die deze behoeven. Er lijkt hier juridisch gezien sprake te zijn van een plicht om op te treden. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft in meerdere zaken een plicht van de overheid om burgers te beschermen tegen geweld erkend”, legt zijn advocaat Sébas Diekstra uit. „Het gaat om de cruciale vraag of de overheid de burger moet beschermen of gewoon de andere kant op mag kijken.”

Volgens criminoloog en emeritus hoogleraar strafrecht Cyrille Fijnaut zal de Hoge Raad een stevige kluif aan de zaak hebben. Agenten hebben ruimte om te bepalen of ze wel of niet optreden. Tegelijkertijd is het aan hun ambtelijke en politieke leiding om de grenzen van die zogeheten discretionaire bevoegdheid aan te geven. „Het is dus misschien nog meer een politieke zaak, dan een juridische”, aldus de kenner van de Politiewet.

De leiding van de Nationale Politie wil zolang de zaak onder de rechter is niet reageren. Niet ingrijpen bij misdrijven is een gevoelig punt. Zo bleek in 2011 uit onderzoek in opdracht van de politie dat een kwart van de agenten niet optreedt bij risicovolle situaties omdat ze de gevolgen daarvan vrezen. Naar aanleiding hiervan besloot minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) extra weerbaarheidscursussen voor agenten te introduceren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%