Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Doodschieten overvallers lijkt noodweer

29 MRT 2014 Nico Fassotte

Deurne - Het Deurnese juweliersechtpaar Willy en Marina Sanders heeft uit zelfverdediging gehandeld en zal daarom waarschijnlijk niet gestraft worden voor de dodelijke schietpartij bij juwelier Goldies. Dat heeft hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zaterdagavond gezegd tijdens een persconferentie in Deurne.

Wie de dodelijke schoten heeft gelost, wil Nieuwenhuizen niet zeggen. "We hebben de verklaringen van het echtpaar en we hebben een zogeheten time-lapse filmpje, waarin stilstaande beelden in chronologische volgorde achter elkaar staan. Maar helemaal zeker is daarop niet te zien hoe het gegaan is. En dat willen we zeker weten", aldus de hoofdofficier.

,,Er lijkt sprake van gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging. Dat betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen,'' zei Nieuwenhuizen.

Bekende van de politie

Een van slachtoffers is een 20-jarige Marokkaanse man uit Eindhoven. Hij was een bekende van de politie voor eerdere geweldsdelicten. De identiteit van de andere doodgeschoten overvaller is nog niet bekend. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het waarschijnlijk om Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika. Het OM weet niet wanneer het daar meer over kan zeggen.

Er zijn na de overval twee wapens gevonden in de juwelierszaak, waarschijnlijk een van de overleden overvallers en een van het echtpaar Sanders. Het echtpaar had waarschijnlijk geen wapenvergunning. Als dat zo is, worden ze misschien vervolgd voor verboden wapenbezit, maar niet voor doodslag, als ze inderdaad uit noodweer schoten.

Naar huis

Het juweliersechtpaar is inmiddels weer naar huis gestuurd. "Formeel gezien worden ze verdacht van doodslag, maar gezien de gang van zaken hoeven ze niet vast te blijven zitten", aldus Nieuwenhuizen.

Verder maakte het Openbaar Ministerie bekend dat bij het begin van de overval beide echtelieden in de zaak aanwezig waren. Verhalen dat de vrouw via een videocircuit thuis zag dat haar man werd overvallen en vervolgens haar man te hulp schoot, blijken niet te kloppen. "Beide echtlieden waren al in de zaak", aldus Nieuwenhuizen. Na het schietincident is Marina Sanders wel naar huis gegaan om haar dochter te zoeken.

Binnengelaten

De juwelier heeft de overvallers zelf binnengelaten. De twee mannen moesten via een sluis naar binnen, zoals bij de meeste juweliers.

Toen de twee mannen binnen waren, ontstond een worsteling, zei Nieuwenhuizen. Daarna werd er geschoten. Wie op wie geschoten heeft en hoeveel schoten er gelost zijn, is nog niet duidelijk.

Verdachte

De juwelier en zijn vrouw werden na de overval als verdachte aangemerkt, maar niet als zodanig behandeld, zei Nieuwenhuizen. „Ze kregen alle vrijheid en tijd om hun verhaal te doen”, zei hij.

De politie heeft inmiddels de huizen van het juweliersechtpaar en van de 20-jarige overvaller uit Eindhoven doorzocht. Het onderzoek van de politie in de juwelierszaak is nog niet afgerond. Het is niet bekend wanneer de winkel wordt vrijgegeven. „We bekijken elke millimeter en centimeter. Alles wat er ligt wordt binnenstebuiten gekeerd. En misschien zijn de resultaten aanleiding om iets nog eens te bekijken”, licht een OM-woordvoerder toe.

Burgemeester Mak van Deurne heeft zaterdag contact gehad met het juweliersechtpaar Sanders. Hij zegt dat ze "een ontredderde indruk" maken. 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%