Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Innovatie net zo bekend als tulp en dijken'

06 APR 2014

DEN HAAG - Nederlandse innovaties moeten net zo beroemd worden als onze tulpen en dijken. Premier Mark Rutte zei dat zondagmiddag voor vertrek naar Hannover, waar hij samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Hannover Messe opent. Dat is de belangrijkste industriële beurs ter wereld.

Foto: AFP

Rutte treft op de beurs vertegenwoordigers van 270 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Nederland is dit jaar speciaal partnerland op de Messe. „Dat is een grote eer voor onze innovatieve kracht. Wetenschappers en bedrijven werken in Nederland samen aan slimme producten”, aldus Rutte.

„Dat levert Nederland geld op en banen. Op dit moment verdienen we al 30 procent van onze welvaart met export. De Hannover Messe is een ideale kans om Nederlandse innovaties op de wereldkaart te zetten.”

In zijn speech zondagavond benadrukte de premier hoe belangrijk het is dat de interne Europese markt voor de dienstensector net zo gaat werken als voor goederen. Ongeveer 80 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product wordt verdiend in de dienstensector, maar het aandeel van die sector in de export blijft steken op 20 procent.

Volgens Rutte is daar nog veel te winnen, al zegt het volgens hem ook veel over de exportkracht van de Nederlandse maakindustrie. Hij roemde op dat gebied de nauwe samenwerking tussen Duitse en Nederlandse innovatieve bedrijven als Philips en ASML.

Rutte heeft na zijn speech nog een gesprek met Merkel, onder meer over de situatie in Oekraïne en de Europese verkiezingen die in mei worden gehouden. Maandagochtend bezoeken Rutte en Merkel samen de beursvloer en bekijken ze onder meer een in Eindhoven gebouwde familie-auto die rijdt op zonne-energie.

„Nederland is een innovatieland in optima forma. Een land van uitvinders, creatieve geesten en vindingrijke ingenieurs”, aldus Rutte in zijn speech.

Later deze week zijn ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aanwezig in Hannover. De Messe trekt meer dan 6.500 deelnemers uit 62 landen en trekt jaarlijks meer zo'n 220.000 bezoekers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%