Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Een rij Nederlandse automobilisten wacht voor een tankstation in de Duitse grensplaats Gronau om te tanken.
Een rij Nederlandse automobilisten wacht voor een tankstation in de Duitse grensplaats Gronau om te tanken.
Foto: ROBERT HOETINK

Kwartaalcijfers dramatisch voor tankstations in grensregio

Verliezen pompen lopen op

08 APR 2014 Gijsbert Termaat

BUNNIK - Tankstations langs de grens met België en Duitsland lijken op sterven na dood. Voor de derde opeenvolgende maand hebben de ondernemers te maken met dramatisch dalende verkoopcijfers omdat door de accijnsverhoging op brandstof een volle tank bij onze buren vaak meer dan tien euro goedkoper is.

Algemeen directeur Koos Burgman van de Bovag.
Algemeen directeur Koos Burgman van de Bovag.
Foto: ONBEKEND

„Over het hele eerste kwartaal werd 296 miljoen liter minder brandstof afgezet dan in de eerste drie maanden van 2013. Dat vertaalt zich in een daling van €153 miljoen aan accijnsinkomsten. Dat terwijl de accijnsverhoging op diesel en lpg voor heel 2014 juist €280 miljoen méér had moeten opleveren”, constateert algemeen directeur Koos Burgman van de Bovag.

Brandstof

In totaal werd in maart 126 miljoen liter brandstof minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In januari was dat verlies nog 90 miljoen liter en in de korte 28 dagen tellende februarimaand 84 miljoen liter.

De terugloop is ook terug te zien in de opbrengst van accijns. In januari werd €41 miljoen minder opgehaald, in februari €44 miljoen en de afgelopen maand was dat al opgelopen tot €68 miljoen, zo blijkt uit onderzoek van de Bovag en NOVE, brancheorganisaties van pomphouders, onder 501 tankstations.

Oneerlijk

„Er dreigt gewoon een bloedbad onder de bedrijven, want deze oneerlijke concurrentie is voor niemand vol te houden”, zegt Burgman. „Ook in maart verkochten de pomphouders ruim 35% minder diesel, bijna 22% minder lpg en 9% minder benzine dan vorig jaar in deze maand.

De nieuwste cijfers zijn nu voor de derde keer op rij slechter, dus we vragen ons angstig af waar het uiteindelijk stopt…”

Particulieren blijken in toenemende mate benzine in het buitenland te tanken en internationale transporteurs laten het Nederlandse tankstation en zelfs hun eigen bedrijfspomp steeds vaker links liggen. „Daar waar velen verkondigden dat het effect van de verhoogde accijnzen langs de grens wel weg zou ebben, blijkt het tegendeel waar”, constateert Burgman.

„Veel meer particulieren in een groter gebied vanaf de grens hebben in maart in Duitsland of België getankt”, aldus de zegsman.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%