Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spook-Statenlid door scheiding in de war

15 APR 2014 Sophie Kluivers

HAARLEM - Spook-Statenlid Monica Nunes van Noord-Holland was in de war na haar scheiding. Het einde van haar huwelijk gaf ze bij de griffie onder meer op als reden van haar afwezigheid in de Statenzaal, dat zegt commissaris van de Koning Johan Remkes in een gesprek met De Telegraaf.

Johan Remkes
Johan Remkes
Foto: STOFFELS, ANKO
Monica Nunes
Spook-Statenlid Monica Nunes van Noord-Holland.
Foto: TLG

Eind 2013 schreef ze in een lange verklaring aan haar vrienden dat haar leven dat jaar volledig op zijn kop was komen te staan. „De man waar ik al 17 jaar mee was, meldde op eerste kerstdag 2012 dat hij wilde scheiden. Ik raakte ervan in de war." En: „Ik voelde me veiliger als ik deed of 'buiten' niet bestond."

Vorig jaar beloofde Nunes meerdere keren dat ze zou terugkeren in haar zetel. Remkes: „Er is een patroon te zien in haar berichtgeving. In de eerste e-mail schrijft ze alleen later te zijn voor de vergadering. Vervolgens zegt ze dat ze 'de volgende keer weer' aanwezig zal zijn. In april wordt het 'na het zomerreces', en weer later noemt ze januari 2014 als terugkeerdatum." Haar beloftes kwam ze echter nooit na. Al vijftien maanden op rij verzaakt ze haar democratische taak. In 2012 was ze slechts sporadisch aanwezig. Wel krijgt ze maandelijks een vergoeding van 1150 euro.

Nunes diende afgelopen vrijdag Statenvragen in als reactie op Remkes' oproep om haar zetel in te leveren. Ze zou al die tijd zonder duidelijke opgaaf van reden afwezig zijn. In haar reactie zei ze 'zeker 18 keer' contact te hebben gehad met de griffier over haar afwezigheid.

Administratie

Remkes betwist dat: „Het gaat om zeven e-mails. Die gaan niet allemaal over haar afwezigheid, maar zijn ook deels een discussie over de administratieve verantwoording. De reden die zij opgaf voor het missen van de vergaderingen wisselden. „Ze gaf aan in scheiding te liggen, dan weer gezondheidsproblemen van wisselende aard te hebben."

Volgens Nunes was bij de provincie bekend dat kanker de oorzaak was van haar afwezigheid. In de zomer van 2013 zou ze zo ziek zijn geweest dat ze zelf niet met de griffier kon bellen, verklaarde ze bij haar Statenvragen. Ze was echter niet te ziek om met haar fotobedrijf aan de slag te gaan. Zo schoot ze onder meer in juni en juli bruidsreportages, getuige haar inmiddels verwijderde bedrijfswebsite.

In de verklaring aan haar vrienden schreef ze dat ze in 2007 ziek werd en vorig jaar weer slechte uitslagen te hebben gehad. Vorige maand meldde ze op haar Facebookpagina dat de uitslagen goed waren en ze voorlopig niet naar het ziekenhuis hoeft voor controle. ​

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%