Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: .

Voetbalcrimineel ’bodyguard’ Ajax

25 APR 2014 John van den Heuvel

AMSTERDAM - De invloed van de beruchte crimineel Martin van de P., alias Polletje, bij Ajax is nog veel groter dan eerder werd aangenomen. De hooligan blijkt zich regelmatig als een soort bodyguard op te dringen bij Ajax-spelers die een bezoek brengen aan het supportershome of op de tribune plaatsnemen. Ook maakt oud-Ajax-speler Andy van der Meijde soms gebruik van de ’beveiligingsdiensten’ van Polletje.

Siem de Jong met Martin van de P., alias Polletje.
Siem de Jong met Martin van de P., alias Polletje.
Foto: ANP

Verder blijkt Martin van de P. – ondanks eerdere ontkenningen deze week door het Ajax-bestuur – wel degelijk aan te schuiven bij vergaderingen binnen de voetbalclub. Minstens een keer waren daarbij ook politiemensen aanwezig, die tot hun grote ongenoegen bemerkten dat ze aan tafel zaten met iemand die veroordeeld is voor betrokkenheid bij een viervoudige moord.

Vuurwerk

Martin van de P. is sinds deze week onderwerp van onderzoek vanwege vermeende betrokkenheid bij het vuurwerkincident in de Rotterdamse Kuip. De politie onderzoekt met name of leden van de harde kern, onder wie Polletje, telefonisch vanuit vertraagde supportersbussen opdracht gaven het vuurwerk vroegtijdig te ontsteken. Ze hoopten zo de bekerwedstrijd alsnog te kunnen bijwonen.

Het is de Amsterdamse politie al langer een doorn in het oog dat Van de P., die wegens zijn betrokkenheid bij vier moorden in de Haarlemse seksclub Esther tot vijftien jaar werd veroordeeld, zo’n prominente rol vervult bij Ajax. Zo ontpopt hij zich als persoonsbeveiliger van geblesseerde of geschorste Ajax-spelers die bij wedstrijden het supportersvak bezoeken. In sommige gevallen werden andere supporters die met de spelers op de foto wilden door Polletje hardhandig verwijderd.

Ook is hij vaak agressief in het supportershome en worden Ajax-aanhangers die geld verdienen aan merchandising gedwongen een deel van de opbrengsten af te staan. Polletje is ook nog altijd onderwerp van onderzoek naar een dodelijke schietpartij na een vermoedelijke drugsvete in Badhoevedorp. Bij deze beschieting in 2012 kwam een broer van drugscrimineel Martin H. om het leven.

Lees hier meer uitgebreide reportages over de harde kern van Ajax:

- Waar viert Vak410 zondag feest?

- Pubs op Leidseplein sluiten hun deuren

- Bohnenn temt massa met Mokumse humor

- Almelo staat op scherp

- Voetbalcrimineel 'bodyguard' Ajax

- Stewards sidderen voor Ajax-aanhang

- Het is oorlog tussen groepen Ajax-fans

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.9
+ / - +0.05%