Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schulden nauwelijks nog te innen

Deurwaarders aan de grond

01 MEI 2014 Gijsbert Termaat

GOUDA, donderdag - Incassobureaus en deurwaarderskantoren worden ook zelf hard getroffen door de economische crisis. Zozeer zelfs dat geld dat in opdracht voor opdrachtgevers bij schuldenaars is binnengehaald, soms wordt gebruikt om het eigen hoofd boven water te houden.

Ontruiming van een huis door de deurwaarder.
Ontruiming van een huis door de deurwaarder.
Foto: Serge Ligtenberg

„We hebben het zwaar”, zegt voorzitter Jan Franssen van Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). „Onze branche komt weliswaar om in het werk door de economische malaise, waardoor de indruk bestaat dat we gouden tijden beleven. Maar er valt vaak niets meer te halen bij de debiteuren. Bij ’no cure no pay’ sta je dan met lege handen.”

De laatste weken zijn meerdere incassobedrijven over de kop gegaan, waaronder een van de grootste van ons land, Credit Yard uit Eindhoven. Onlangs gingen ook AFI in Leeuwarden en CreditForce in Houten al op de fles. Ook een aantal kleinere redde het niet, waarbij geld dat voor opdrachtgevers bestemd was, verdwenen is.

Cowboys

„Er bevinden zich nogal wat cowboys onder onze beroepsgroep die zich niet aan de regels houden. Ze intimideren of bedreigen mensen om geld te innen en ook financieel is het een janboel”, stelt Franssen.

De NVI en het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders (GGDW) waarschuwen schuldeisers alleen in zee te gaan met goed gescreende bedrijven. „In het verleden ging Essent nog voor vele tonnen het schip in, omdat gerechtsdeurwaarder Eussen gelden die hij voor Essent inde op zijn eigen rekening stortte. Eussen was niet bij ons aangesloten en dus bleef Essent met lege handen staan”, zegt GGDW-voorman Ed Nijpels.

Bij de incassobureaus is het nog slechter geregeld omdat daar slechts 28 van de circa 200 bedrijven zijn aangesloten bij de branchevereniging. „Het probleem is dat wettelijk alleen de tarieven geregeld zijn. Er is geen toezicht, controle of sanctiebeleid. De politiek lijkt zich nu wel druk te maken en pleit voor een verplicht keurmerk”, aldus Franssen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%