Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Politieke crisis Amsterdam compleet

14 MEI 2014 Ruben Koops

AMSTERDAM - Er is een politieke crisis uitgebroken in de hoofdstad. Verkiezingsoverwinnaar D66 is het na acht weken na de verkiezingen nog niet gelukt om een nieuwe coalitie te presenteren. Een spoedberaad met alle acht partijen die de Amsterdamse gemeenteraad rijk is, moet de impasse doorbreken. Thom de Graaf heeft ondertussen bekendgemaakt te stoppen als informateur.

Thom de Graaf
Thom de Graaf
Foto: ANP

Dat laten de onderhandelaars weten. Gisteren adviseerde informateur Thom de Graaf dat D66 en VVD samen met PvdA en SP een vierpartijencoalitie zouden moeten onderzoeken. Maar daar zitten vooral de rode partijen niet op te wachten. Dat hebben zij zojuist medegedeeld aan De Graaf, die zijn rol als informateur daarop neerlegde.

De linkse partijen verlangen van D66 dat die de VVD loslaat en alleen gaat onderhandelen met PvdA, GroenLinks of SP. Maar daar lijkt D66-leider Jan Paternotte vooralsnog niet toe bereid.

Tijdens het achtpartijenoverleg dat morgenavonf  plaatsvindt in de Stopera zal D66 voorstellen om twee informateurs aan te stellen, één van D66 en één van PvdA-huize. ,,De twee grootste partijen moeten nu samen hun verantwoordelijkheid nemen en deze onderhandelingen weer vlot trekken’’, aldus D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. De partij houdt de mogelijkheid open dat Thom de Graaf opnieuw zal worden benaderd om deze klus te klaren.

PvdA-voorvrouw Marjolein Moorman zal het voorstel van Paternotte voorleggen aan haar fractiegenoten, maar geeft aan weinig vertrouwen te hebben in die oplossing. ,,Als andere partijen het ook een goed idee vinden wil ik er over nadenken, maar we moeten nu volgens mij niet weer iets nieuws proberen.’’ Moorman adviseert D66 om opnieuw met GroenLinks te gaan praten, de partij die vorige week donderdag wegliep van de onderhandelingstafel. Informeel hebben beide partijen sindsdien contact gehouden.

Ook de SP ziet niets in het plan om twee partijgebonden informateurs aan te stellen.

Nu het met D66 niet lijkt te lukken, wordt een compleet linkse coalitie waarschijnlijker. Lees er hier meer over.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%