Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Frontale botsing over toekomst bibliotheek

15 MEI 2014

DEN HAAG - Wat een rustig debat had moeten worden over een nieuwe wet voor de bibliotheken, is in de Tweede Kamer uitgelopen op een frontale botsing tussen Kamerleden van links en rechts.

Foto: Dijkstra

Zo maakte VVD’er Arno Rutte fractievoorzitter Klein van 50Plus uit voor ’communist’, omdat deze wil dat het aantal bibliotheekfilialen dat open moet blijven, afhangt van het inwonertal van een gemeente.

SGP’er Bisschop kreeg van PvdA’er Monasch de volle laag omdat hij vast zou lopen in ’doorgeschoten marktdenken’. Hij waagde namelijk te zeggen dat een boekhandel net zo goed een avond met een schrijver kan organiseren als de leeszaal.

De discussies gingen over een nieuwe Bibliotheekwet, die PvdA-minister Bussemaker (Cultuur) wil invoeren. Het kabinet-Den Uyl bedacht al eerder zo’n wet, maar die werd onder CDA-premier Lubbers weer afgeschaft.

Cultuur

Nu moet een nieuwe wet de bieb het digitale tijdperk in helpen. Maar er is een steen des aanstoots: een passage waarin de taken van de bibliotheek staan. Het bevorderen van lezen en het uitlenen van boeken horen daar volgens iedereen bij, maar VVD, CDA en SGP vinden niet dat de bieb ook verplicht moet worden om zich bezig te houden met ’kennismaken met kunst en cultuur’ en ’ontmoeting en debat’.

PvdA, D66 en CU vinden dat dit wel moet. Sociaaldemocraat Monasch voer daarom uit tegen het CDA. „Mevrouw Keijzer wil dit gewoon uit de wet, zodat de CDA-wethouders in het land dan nog meer kunnen bezuinigen.” De afgelopen jaren verdween bijna een derde van de bibliotheekfilialen.

SP-Kamerlid Van Dijk schoot vanaf de linkerzijde met scherp. „Er staat van alles in de wet, maar niets om het voortbestaan te garanderen.” Om dat probleem op te lossen, wil de SP dat in de wet komt te staan dat er in elke gemeente minstens één bieb moet blijven. De PvdA en de VVD willen dit aan de gemeente laten.

Deze strijd wordt binnenkort voortgezet. De Kamer is het nog maar over twee dingen eens. Ten eerste dat burgers het initiatief moeten kunnen nemen om zelf de bieb te runnen. En ten tweede dat de bibliotheek een prachtig instituut is, waarvoor geknokt mag worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.44
+ / - -0.04%