Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

70 miljoen euro voor onderzoek

19 MEI 2014

DEN HAAG - Wetenschapsorganisatie NWO heeft aan 88 wetenschappers in totaal 70 miljoen euro toegekend. Dat meldde NWO maandag. De onderzoekers krijgen elk maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Het gaat om wetenschappers die al enige tijd geleden gepromoveerd zijn en al een aantal jaar onderzoek hebben gedaan.

Volgens NWO behoren ze stuk voor stuk tot de beste 10 à 20 procent in hun vakgebied. Met de beurs kunnen ze 5 jaar lang onderzoek doen.

Helden, wormen en kindermishandeling

De zogenoemde Vidi-beurzen, die jaarlijks worden toegekend, gaan naar onderzoek naar onder meer helden, de rol van de media in de economische crisis, wormen als middel tegen astma, hartritmestoornissen, koudwaterkoraalriffen, darmbacteriën, burgerlijke ongehoorzaamheid en kindermishandeling.

540 onderzoekers dienden een Vidi-aanvraag in. Onder de gehonoreerde wetenschappers zijn 30 vrouwen.

De Vidi-subsidies maken deel uit van de Vernieuwingsimpuls, een samenwerkingsprogramma van NWO, het ministerie van OCW, de Koninklijke Akademie van Wetenschappen KNAW en de universiteiten. Naast de Vidi-beurzen bestaan binnen dit programma ook de Veni- en de Vici-subsidies, respectievelijk voor pas gepromoveerden en zeer ervaren onderzoekers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.54
+ / - -0.26%