Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Chaos bij 50PLUS

28 MEI 2014

DEN HAAG - Bij ouderenpartij 50Plus is chaos uitgebroken. Fractieleider Norbert Klein heeft zijn collega Martine Baay uit de fractie gezet na een ’onherstelbare vertrouwensbreuk’. Even later zegde het hoofdbestuur van 50Plus het vertrouwen op in Klein. Baay gaat nu namens de partij 50Plus, maar onder haar eigen naam, verder als Kamerlid. Klein gaat door als enige Kamerlid van de fráctie 50Plus. Intussen maken de gescheiden Kamerleden elkaar bittere verwijten. De kiem daarvan ligt in Baays ziekte - ze herstelt van kanker.

50Plus-fractievoorzitter Klein en 50Plus-Kamerlid Baay-Timmerman.
50Plus-fractievoorzitter Klein en 50Plus-Kamerlid Baay-Timmerman.
Foto: ANP

Baay kwam zeven maanden geleden de in de Kamer toen boegbeeld Henk Krol het veld ruimde nadat was gebleken dat hij als baas van de Gay Krant geen pensioenpremies voor zijn personeel had afgedragen. Volgens Klein was zijn Baay sindsdien nauwelijks aanwezig bij debatten in de Tweede Kamer. Baay zou slechts vijf keer een debat hebben bijgewoond en daarmee 50Plus niet goed over het voetlicht brengen. Ze communiceerde bovendien amper en gemaakte afspraken hielden nooit lang stand, zegt Klein. „Door haar ziekte was ze vergeetachtig. Dat is natuurlijk heel lastig. Dat leidde telkens tot welles-nietes.”

De irritaties stapelden zich volgens Klein op. „Om een voorbeeld te noemen: we moesten een fractiebestuur vormen, zij en ik. Ze zei: ’Ik ga echt niet alleen met jou in dat bestuur zitten.’ Moest er een derde bij komen.” Verder speelde er nog een principiële richtingenstrijd. Klein zag in 50Plus het liefst een brede volkspartij, die ook meningen heeft over schaliegas, de JSF of de studiefinanciering. „Zij (Baay, red.) vond dat we een soort belangenclub moesten zijn.”

Keuzes

Baay zegt daarover: „Een tweemansfractie betekent dat je niet op alle terreinen en op alle dossiers actie kunt ondernemen. Je moet keuzes maken.” Haar ziekte staat wat haar betreft ’niet centraal’. „Toen de heer Krol vertrok, heeft de heer Klein mij dringend verzocht toe te treden tot de Kamerfractie. Dat was voor mij een moeilijke afweging omdat ik op dat moment zwaar ziek was. Ik was mijn chemokuur aan het afronden en moest de maanden daarop nog dagelijks bestraald worden. Dit was bekend bij de heer Klein en er is toen gegarandeerd dat daar rekening mee zou worden gehouden.”

Desondanks heeft ze ’geen Kamerdag gemist’, aldus de kersverse voorzitter van de fractie-Baay, die dus zal optreden namens de 50Plus-partíj. Wel erkent ze: „Iedereen die deze ziekte heeft en de kuren moet ondergaan, heeft daarvan impact op zijn gestel. Het leidde ook tot concentratiestoornissen.”

Boetekleed

Het rommelt al maanden bij 50Plus. Nog niet zo lang geleden dwong het bestuur fractieleider Klein het boetekleed aan te trekken toen hij opperde dat de partij zich ook meer op jongeren zou moeten richten. Binnenhofbewoners zagen daarin de hand van oprichter Jan Nagel. Hij is weliswaar geen voorzitter meer, maar heeft als senator en erelid achter de schermen veel invloed. Het was bovendien geen geheim dat de samenwerking tussen Klein en Nagel niet altijd vlekkeloos verliep, ook omdat de senator zag dat Henk Krol een veel groter stemmenkanon is dan Klein.

Nagel stelt dat Klein ’een royale kans heeft gehad’ als beginnend fractievoorzitter. Maar na gesprekken met medewerkers van de fractie is duidelijk geworden dat er een verziekte werksfeer heerste bij 50Plus. „Angstige medewerkers die geen plezier meer hadden in hun werk. Dat kwam door de leiding van Klein.” Hij noemt het wegsturen van Baay ’zonder enig overleg vooraf met wie dan ook’ door Klein ’weinig collegiaal en harteloos’. „Het kan zijn dat Norbert Klein het gevoel kreeg dat hij 50Plus niet omhoog kreeg”, zegt Nagel. „Uit de achterban klonk steeds meer dat men de Tweede Kamerfractie onzichtbaar vond.”

Donderslag

Het hoofdbestuur noemt de samenwerking met Klein op zijn beurt ’bijna onmogelijk’. Het wegsturen van Baay kwam volgens een woordvoerder als donderslag bij heldere hemel. Volgens het bestuur is niet Baay, maar Klein het grote probleem in de tweekoppige fractie van 50Plus.

Aan het Binnenhof wordt rekening gehouden met een terugkeer van Henk Krol als leider van 50Plus. Dat zou kunnen als Baay haar zetel opgeeft om plaats te maken voor de voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant. Die hoopte met de Europese verkiezingen van vorige week via voorkeurstemmen in het Europees Parlement te komen. 50Plus haalde echter geen enkele zetel. Nagel en Baay noemen een terugkeer van Krol in de Kamer ’niet aan de orde’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%