Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

50PLUS doet moreel beroep op 'despoot' Klein

14 JUN 2014

HILVERSUM - Tweede Kamerlid Norbert Klein moet zijn Kamerzetel opgeven. Die is van 50PLUS en niet van hem, stelde een extra ledenvergadering van 50PLUS zaterdag in Hilversum. De leden deden via een massaal gesteunde motie een beroep op Klein om zijn zetel in te leveren.

John Struijlaard
John Struijlaard
Foto: 50PLUS

Klein zette eind mei zijn fractiegenote Martine Baay uit de fractie, maar kreeg het om die reden aan de stok met het hoofdbestuur. Dat zegde het vertrouwen in Klein op en schaarde zich achter Baay. De ledenvergadering deed dat zaterdag ook. Klein is inmiddels opgestapt als 50PLUS-lid maar weigert zijn Kamerzetel op te geven, zoals het bestuur hem al vroeg.

Tijdens de ledenvergadering deden verschillende mensen een boekje open over Klein. Zo zei partijvoorzitter John Struijlaard dat Klein zich tegen fractiemedewerkers gedroeg als een despoot. Ook gaf hij met zijn eigengereide gedrag totaal geen leiding aan de fractie, aldus Struijlaard. Ook is Kleins optreden volgens hem funest gebleken voor de positie van 50PLUS in de peilingen.

Een partijlid vroeg het partijbestuur of dat kandidaten voor het Kamerlidmaatschap wel gescreend had, want Klein is volgens de spreker overduidelijk gek. Een fractiemedewerker verhaalde ook over het slechte leiderschap van Klein in de fractie. „50PLUS is geen kruiwagen met kikkers. Er was maar één kikker en dat was Norbert Klein en die is uit de kruiwagen gesprongen. En ik heb nieuws voor 'm: de ooievaar komt binnenkort langs.”

Ook Kleins voorganger als fractievoorzitter, Henk Krol, riep Klein nog eens op zijn zetel terug te geven. „Als hij een klein beetje fatsoen heeft in zijn donder, geeft hij zijn zetel op. Norbert zit daar nu niet voor 50PLUS, maar voor 50-pluche.” Mocht Klein dat inderdaad doen, dan gaat Krol naar eigen zeggen serieus nadenken over een terugkeer naar de Kamer, al staat hij „niet te popelen”.

In een reactie aan het ANP liet Klein weten zijn zetel niet te zullen opgeven. „Ik zal gewoon doorgaan met 50PLUS-politiek in de Tweede Kamer. Dat is hard nodig.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%