Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ibrahim Wijbenga …aangifte tegen haatwebsite…
Ibrahim Wijbenga …aangifte tegen haatwebsite…
Foto: Ruud Havik

'Gangster-islam bedreigt ons land'

19 JUN 2014 Bart Olmer

AMSTERDAM - Met de terugkeer van geradicaliseerde Syriëgangers loopt Nederland veel eerder het risico van een hausse aan zware criminaliteit dan van aanslagen.

Dat vreest jongerenwerker en voormalig CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga. Hij waarschuwt voor de groeiende invloed van ’gangster-islam’ in Nederland.

Wijbenga, die gisteren aangifte heeft gedaan wegens doodsbedreigingen door drie lieden achter haatwebsite De Ware Religie, zegt dat een ’aanzienlijk’ deel van de Syriëgangers en jonge moslimextremisten een crimineel verleden heeft. „Velen verbaasden zich dat crimineeltjes ineens ’vroom’ gingen doen en naar Syrië vertrokken. Maar ja, wat is nu stoerder: doodgeschoten worden bij een gewapende overval op een juwelier of op het slagveld.”

Vorig jaar werd Wijbenga, die in Amsterdam werkt tegen radicalisering van jongeren, maanden beveiligd vanwege zijn kritiek op jihadisten, die hem foto’s stuurden van automatische AK-47-geweren. „Als wij, de zwijgende moslimmeerderheid, niets doen, kapen deze criminelen onze religie.”

„Het is waarschijnlijker dat teruggekeerde jihadi’s in de zware criminaliteit belanden, dan dat ze hier een aanslag plegen. Zij zien Europa als melkkoe die de wereldwijde jihad kan financieren. De opbrengsten van overvallen en de bezittingen van ’ongelovigen’ worden beschouwd als oorlogsbuit.” Een informant binnen de jihadkringen bevestigt dit: „Teruggekeerde jihadisten gaan weer het slechte pad op, precies als voor vertrek naar Syrië. Ze noemen hun misdaden hier in Nederland de ’kleine jihad’.”

Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme van de Universiteit Leiden, hoort ook dat veel jihadisten crimineel waren voor vertrek: „In Denemarken maken ze zich zorgen over criminele jihadisten die terugkeren. Daar ging een deel van een crimineel netwerk als groep naar Syrië. De Denen vrezen dat deze terugkeerders de georganiseerde misdaad zullen doen verharden, want bij hen is de drempel voor het gebruik van geweld drastisch minder geworden na de strijd in Syrië. In Denemarken is men niet zozeer bang voor terroristische aanslagen, als wel voor afrekeningen en gewelddadige overvallen, al dan niet ‘gelegitimeerd’ door een deel af te dragen voor de ‘goede zaak’.”

Financiering

Jongerenwerker Wijbenga: „Dat er lijnen zijn tussen jihadstrijders en zware criminaliteit is voor mij overduidelijk: Kaapverdianen die de jihad financieren met zware overvallen, Samir A. was veroordeeld wegens verboden wapenbezit en recent is in Delft een 21-jarige jihadist, net terug uit Syrië, gepakt wegens voorbereiding van een overval. Met de buit wilde hij de jihad financieren.” Deze jongen bezat een shotgun, twee vuistvuurwapens en dozen munitie. Wijbenga, voormalig CDA-raadslid in Eindhoven, spreekt daarom ook over ’gangster-islam’: „Een gewelddadige islamvorm van criminele en intimiderende jongeren gijzelt de Nederlandse moslimgemeenschap.”

Tegen de website stapelen de aangiften zich op. Justitiebronnen zeggen dat achter de schermen hard wordt gewerkt aan een strafzaak tegen de Nederlandse haatsite, die de strijd van terreurorganisatie ISIS verheerlijkt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%