Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Krol verbaasd over subsidiebesluit Bussemaker

19 JUN 2014

DEN HAAG - Oud-50PLUS-leider Henk Krol is verbaasd dat zijn stichting Vrienden van de Gay Krant subsidies moet terugbetalen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

 Henk Krol
Henk Krol
Foto: mark uyl

„Ik heb 25 jaar gestreden voor een goede zaak”, zegt Krol over zijn werk voor de stichting en voor de Gay Krant. Krols advocaat is nu bezig het besluit van Bussemaker te bestuderen. Volgens Krol is het vreemd dat hij niet is gehoord door het ministerie of door de auditdienst van het Rijk. „Dat staat haaks op de bewering van de minister dat er zorgvuldig zou worden gehandeld.”

De stichting van Krol kreeg ongeveer 3 ton subsidie om een 'digitale ontmoetingsplek' voor homoseksuele jongeren op te zetten. Na berichten dat Krol het geld gebruikt zou hebben voor commerciële bedrijven als een seksshop, gelastte Bussemaker een onderzoek. Dat heeft ertoe geleid dat de accountant zijn goedkeuring heeft ingetrokken, omdat de verantwoording over de besteding van de subsidies ontoereikend was. Bussemaker wil het geld nu terug.

Krol heeft steeds gezegd dat de negatieve berichten over de subsidies onzin waren. Voor zijn politieke toekomst is de afloop van de subsidiekwestie van groot belang. Krol wil serieus nadenken over een terugkeer in de Tweede Kamer als Norbert Klein zijn zetel, waar hij volgens 50PLUS na de breuk moreel gezien geen recht meer op heeft, op zou geven.

Het onderzoek naar de subsidies is overigens nog niet definitief afgerond. Bussemaker heeft op basis van de voorlopige bevindingen besloten de projectsubsidie stop te zetten en geld terug te vorderen. Om hoeveel het gaat, heeft ze niet gemeld.

Henk Krol stapte vorig najaar op als fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer toen bekend werd dat hij in zijn tijd bij de Gay Krant voor zijn personeel geen pensioenpremies had afgedragen. Sinds maart zit Krol in de gemeenteraad in Eindhoven. Voor de verkiezingen van het Europees Parlement was hij lijstduwer voor 50PLUS.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%