Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Keyloggen is niet per se verboden'

25 JUN 2014

LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een zogeheten keylogger gebruikt in het onderzoek naar de Nederlandse zedenverdachte die onder meer de Canadese Amanda Todd zou hebben gechanteerd via internet, meldde Nieuwsuur woensdagavond. De inzet van dit programma zou omstreden zijn en mogelijk zelfs in strijd met de wet.

Foto: anp

Jan-Jaap Oerlemans, jurist, promovendus bij de Universiteit Leiden en onderzoeker bij een groot ICT-beveiligingsbedrijf, denkt hier anders over. Oerlemans doet onderzoek naar de knelpunten in de bestrijding van computercriminaliteit. „De vraag is of er gebruik is gemaakt van een hardware- of softwarematige keylogger”, stelt hij. Bij een hardwarematige keylogger wordt een fysiek apparaat op een toetsenbord geïnstalleerd waarmee toetsaanslagen geregistreerd worden. Op die manier kan in de gaten worden gehouden wat iemand allemaal uitvoert op internet.

Justitie mag zo'n keylogger inzetten als opsporingsmethode. „In de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden van 2000 is de 'hardwarematige keylogger' expliciet opgenomen. Het is bekend dat justitie deze methode sindsdien gebruikt om cybercriminelen op te sporen.”

Als justitie geen hardware maar software gebruikt heeft in het onderzoek naar de zedenverdachte, is het minder duidelijk of dit is toegestaan. „Toch wordt onder juristen aangenomen dat ook softwarematige keyloggers zijn toegestaan. Voorwaarde is dan wel dat het programma niet op afstand via een hack op de computer is geïnstalleerd en dat het programma alleen toetsaanslagen registreert. Dan komen de methodes namelijk op hetzelfde neer.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%