Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Diefstal van geheime legerstukken uit auto

27 JUN 2014 Niels Rigter

DEN HAAG - Defensie is ernstig in verlegenheid gebracht door de diefstal van geheime documenten over de aanschaf van hypermoderne soldatenvesten. Net nu er na dik tien jaar schot zit in de zaak komt, blijkt dat uit de auto van een medewerker uiterst gevoelige gegevens van betrokken marktpartijen zijn gestolen.

Foto: ANP

De diefstal, waarvoor de medewerker nota bene vooraf was gewaarschuwd, werd al in december vorig jaar gepleegd, maar Defensie heeft de kwestie al die tijd verzwegen. Wie met de geheime gegevens aan de haal is gegaan, is nog altijd onduidelijk.

De materieelafdeling van Defensie is al jaren bezig met de aanbesteding van het zogeheten Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Dat systeem voor voetsoldaten bestaat uit een helm met ’smartvest’, waarin behalve ballistische bescherming ook radio, gps, een computermodule met tablet, een drinkwatersysteem en een stroomgenerator zijn verwerkt.

Generator

De compacte generator loopt op gewone voertuigdiesel. Het vest kan in zwaarte worden op- en afgebouwd, afhankelijk van de dreiging, de uit te voeren taken en het klimaat. Het gaat om 5500 systemen voor de legers van Nederland, België en Luxemburg.

Voor het miljoenenproject waren drie partijen in de race: het Nederlandse Thales met het Israëlische Elbit, het Europese consortium Cassidian (inmiddels opgegaan in Airbus) en het Franse Saffran. Tijdens een bezoek aan een van de bedrijven is er ingebroken in de auto van de defensiemedewerker. Die zou vooraf zijn gewaarschuwd dat op de betreffende parkeerplaats nogal veel wordt ingebroken.

Bij de autokraak verdwenen de verzegelde financiële gegevens van alle drie de partijen. Defensie beloofde de betrokkenen destijds de zaak te zullen onderzoeken, maar daarvan is daarna door hen niets meer vernomen.

Defensie is nu van plan verder te gaan met de Nederlandse partij en wilde de Tweede Kamer daarover binnenkort informeren. De Fransen overwegen echter naar de rechter te stappen, omdat ze de aanbesteding vinden rammelen. Nieuwe vertraging ligt op de loer.

Een woordvoerder van Defensie erkent de diefstal, maar wil er verder niets over zeggen nu de zaak in onderzoek is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%