Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ze komt, ze komt...

'Zeurpiet' Shepherd komt naar Nederland

27 JUN 2014

DEN HAAG - De VN-functionaris die ons Sinterklaasfeest wil verbieden, komt maandag aan in Nederland. Ze rijdt het Binnenhof niet stilletjes voorbij: twee ministers zullen uitgebreid over discriminatie spreken met Verene Shepherd.

Foto: ANP

Bij de bewindslieden Asscher (Sociale Zaken) en Bussemaker (Onderwijs) kan de Jamaicaanse hoogleraar ook informeren naar Zwarte Piet. Sints helper was voor Shepherd afgelopen herfst de reden ons land op te roepen het kinderfeest af te schaffen. Het feest was niet alleen racistisch, maar zelfs een regelrechte ’terugkeer naar de slavernij’, betoogde ze.

Het kwam haar op hoon te staan, ook vanuit de VN. Voorstanders van Zwarte Piet doopten haar ’zeurpiet’.

Commissie

Shepherd maakt deel uit van een commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar discriminatie van mensen met een Afrikaanse achtergrond. De commissie is aangesteld door de Mensenrechtenraad van de VN. Het team wil onder meer weten of mensen van Afrikaanse afkomst volledig zijn geïntegreerd of dat ze worden gediscrimineerd bij het vinden van een baan, bij het krijgen van onderwijs of de medische zorg. Het is voor het eerst dat deze commissie Nederland bezoekt. Op dit moment is de commissie nog in Curaçao.

Het team praat in Den Haag ook met ambtenaren van het ministerie van Onderwijs en heeft verder ontmoetingen met niet-gouvernementele organisaties en lokale overheden. Ook staat een bezoek aan twee huizen van bewaring op het programma en een detentiecentrum voor jongeren.

Herdenking

De VN-functionarissen zijn dinsdag ook aanwezig bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam, zei de woordvoerder van Sociale Zaken. De slavernij werd in 1863 afgeschaft. De commissie bezoekt ook Rotterdam en Middelburg.

In Amsterdam loopt nog een rechtszaak over de vraag of het terecht was dat de gemeente toestemming gaf voor de sinterklaasintocht met zwarte pieten. De uitspraak is volgende week.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%