Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rosenmöller: geen verbod snoepreclame

29 JUN 2014 Jan-Willem Navis

DEN HAAG - De koepel van middelbareschoolbesturen, VO-raad, ziet niets in een reclameverbod voor ongezonde producten, gericht op minderjarigen. Ook de organisatie Jongeren op Gezond Gewicht, die namens de overheid obesitas onder kinderen moet bestrijden, vindt dat een burgerinitiatief dat hiertoe oproept overbodig is.

Beide organisaties worden geleid door voormalig GroenLinks-politicus Paul Rosenmöller. „Het probleem van reclame voor ongezonde producten op school kom ik zelden tegen”, zegt hij. Als voorzitter van clubs die overgewicht moeten bestrijden, werkte Rosenmöller nauw samen met bedrijven als Coca-Cola, toetjesfabrikant FrieslandCampina en Unilever.

Dat laatste bedrijf ligt onder vuur van Foodwatch, een pressiegroep die met een burgerinitiatief een verbod op reclame voor minderjarigen wil afdwingen. Binnen enkele dagen zijn al 20.000 handtekeningen verzameld.

Marketingactiviteiten van voedselproducenten slaan soms door, vindt Foodwatch. Unilever-merk Blue Band wekt hun toorn. De margarinereus reikt op kinderdagverblijven ’smeerdiploma’s’ uit aan kinderen die zelf hun boterham kunnen beleggen.

Rosenmöller zegt deze promotie niet te kennen, ook al is hij in twee functies met het onderwerp bezig. „Deze vorm spreekt mij niet aan”, zegt hij erover. Zijn programma JOGG heeft duidelijke spelregels, legt hij uit. Op plekken waar kinderen komen is geen reclame voor ongezonde producten. Toch werden lokale sportevenementen onder de vlag van JOGG gesponsord door Coca-Cola en McDonald’s. De oud-politicus vindt dat niet erg. „Het zijn lokale afspraken met die bedrijven.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.92
+ / - +0.62%