Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Rechter: Zwarte Piet kwetsend figuur

03 JUL 2014

Zwarte Piet is kwetsend voor zwarte Amsterdammers en legt te veel de nadruk op het slavernijverleden. De gemeente moet de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw bekijken, bepaalde de bestuursrechter in Amsterdam donderdag. Burgemeester Eberhard van der Laan overweegt in beroep te gaan.

Foto: ANTONISSE MEDIA

De uitspraak volgt in een bodemprocedure die de tegenstanders hadden aangespannen. Volgens hun juridisch adviseur heeft de rechter Zwarte Piet „op juridisch vakkundige wijze de nek omgedraaid”. „De rechtbank en ook wij hebben geschiedenis geschreven.”

'Beter luisteren'

Bij het organiseren van de intocht van Sinterklaas had Van der Laan volgens de rechter beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren en die bezwaren mee moeten nemen in zijn afweging. Hoewel de knecht van de goedheilig man voor veel mensen een sprookjesfiguur uit de kindertijd is, kan uiterlijk en gedrag van Zwarte Piet leiden tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn, luidt het vonnis.

Uit een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een onderzoek van de gemeente bleek dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet en dat veel andere Amsterdammers zich dat goed kunnen voorstellen.

Vergunning herzien

Van der Laan heeft 6 weken om zijn besluit over de vergunning opnieuw te bekijken. De gemeente zal de uitspraak van de bestuursrechter zorgvuldig bestuderen. Het gaat volgens de burgemeester om enkele „juridische en feitelijke aspecten in de uitspraak”. Hij beraadt zich op de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad van State. „Dat zou ook duidelijkheid kunnen geven bij andere gemeenten.” Hij zet in op een „stapsgewijze en geleidelijke verandering” van het kinderfeest. „Het is een maatschappelijk probleem, dat je maatschappelijk moet oplossen.”

De stichting die de sinterklaasintocht in de hoofdstad organiseert, wacht af waar de burgemeester mee komt. De intocht was vorig jaar al aangepast na de bezwaren. Zo droegen de pieten geen gouden oorringen meer. De NTR, die de landelijke intocht van Sinterklaas jaarlijks uitzendt op tv, liet weten dat „ontwikkelingen in de maatschappij weerspiegeld zullen worden”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%