Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Lokale aanpak jihadisme essentieel'

08 JUL 2014

DELFT - De preventieve aanpak van jihadisme op lokaal niveau is essentieel om het probleem in Nederland en Europa te kunnen aanpakken. Dat zei antiterreurbaas Dick Schoof dinsdag tijdens een bijeenkomt in Delft van verschillende Nederlandse en Belgisch burgemeesters over het tackelen van de huidige terreurdreiging.

Dick Schoof, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Foto: ANP

De burgemeesters delen hun ervaringen over jihadgangers en terugkeerders. Ze willen van elkaar leren hoe ze de radicalisering van jongeren kunnen voorkomen en terugkeerders goed kunnen opvangen, zodat ze niet overgaan tot geweld.

„We proberen de voedingsbodem weg te krijgen”, legde burgemeester Bas Verkerk van Delft uit. „Veel gemeenten zijn daar mee bezig, maar dat is niet eenvoudig.”

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever erkent dat. „De problemen zijn zo gelijk”, benadrukt hij. „Het gaat om dezelfde mensen met dezelfde problemen. We moeten samen onderzoeken hoe we het probleem het beste aanpakken. Voordeel van het met elkaar praten is ook dat we vaststellen en delen wat niet werkt.”

„Het is belangrijk dat we zorgen dat mensen niet zover komen”, constateert Verkerk. „We moeten zorgen dat ze zich niet miskend voelen, dat ze kansen krijgen en dat ze wel worden gewaardeerd. We moeten ze perspectief en mogelijkheden bieden.” Dat is in de visie van de burgemeester van Delft heel belangrijk om de voedingsbodem voor radicalisering weg te nemen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%