Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vermeende ronselaar Syriëgangers langer vast

10 JUL 2014

DEN HAAG - Het voorarrest van de 18-jarige Oussama C. die is opgepakt voor het ronselen van strijders voor de burgeroorlog in Syrië, is met 90 dagen verlengd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag gezegd.

Geert Wilders in de Haagse Schilderswijk. Links op de foto is de `ronselaar` te zien.
Geert Wilders in de Haagse Schilderswijk. Links op de foto is de 'ronselaar' te zien.
Foto: ANP

Hij was al bij de Nederlandse autoriteiten in beeld. C. uitte zijn extremistische gedachtegoed op internet en radio. C. stond vorig jaar in de Schilderswijk in Den Haag nog op circa 2 meter afstand van Wilders en nam een foto van de politicus.

De politie zei eerder te denken dat hij ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen „onder de vlag van een terroristische organisatie”. Justitie verdenkt C. verder nog van „het opruien tot een terroristisch misdrijf”, onder meer via sociale media.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde vorige week aan alle beschikbare middelen in te zetten om de toegenomen terroristische dreiging van Nederlandse strijders aan te pakken. Antiterreurbaas Dick Schoof noemt de huidige dreiging in Nederland „zorgelijker dan ooit”.

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd. Juist zij vormen een risico voor de veiligheid in Nederland, stellen de inlichtingendienst AIVD en antiterreurbaas Dick Schoof.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%