Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Alle asielzoekers weg uit Vluchthaven

10 JUL 2014

AMSTERDAM - De laatste uitgeprocedeerde asielzoekers hebben donderdagochtend de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam verlaten. Daardoor was ontruiming van het pand niet nodig. De voormalige gevangenis aan de Havenstraat is inmiddels afgesloten en wordt overgedragen aan de eigenaar, liet de gemeente weten.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker staat voor zijn kamer op een van de ringen van de Vluchthaven, een voormalige gevangenis.
Een uitgeprocedeerde asielzoeker staat voor zijn kamer op een van de ringen van de Vluchthaven, een voormalige gevangenis.
Foto: ANP

Van de 133 personen die de afgelopen 7 maanden in de Vluchthaven verbleven, zijn er drie teruggekeerd naar hun land van herkomst. Zes anderen kregen alsnog een verblijfsvergunning en 22 personen zijn nog in afwachting van hun procedure. Negen mensen zijn zodanig kwetsbaar dat ze in aanmerking komen voor vervolgopvang. Daarnaast hebben vijf vluchtelingen een nieuw dak boven hun hoofd gekregen omdat ze in een vergevorderd stadium zijn voor terugkeer naar hun eigen land.

De meeste asielzoekers, verenigd in de actiegroep Wij zijn hier, verlieten woensdag al de Vluchthaven. Onder hen waren volgens de gemeente 30 mensen die mogelijk in aanmerking konden komen voor opvang voor kwetsbaren. Ze moesten daarvoor wel de GGD toestemming geven hun medisch dossier in te zien. Dat hebben ze geweigerd. Wie een herhaald asielverzoek heeft ingediend, kan opvang krijgen in Ter Apel, aldus de gemeente. „Voor de overige asielzoekers is opvang een rijksverantwoordelijkheid.”

Een groep van 60 uitgeprocedeerden streek woensdag neer in het Oosterpark. De gemeente stak hier een stokje voor en gaf ze tot 23.00 uur de tijd weg te gaan. De vluchtelingen konden vervolgens voor de nacht terecht in de Muiderkerk, maar kraakten in de tussentijd een pand aan de Linnaeushof in Oost: de Vluchtopvang. Hier kan de hele groep terecht, zei een woordvoerster.

De asielzoekers zwerven al sinds september 2012 door de hoofdstad. In november 2013 regelde de gemeente met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor de groep nog een halfjaar opvang in de Havenstraat, tot 1 juni. Onlangs gaf de rechter de gemeente Amsterdam toestemming de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%