Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Boycot voelbaar op de zaterdagmarkt

10 AUG 2014

De Russische boycot van voedsel grijpt steeds meer om zich heen. Op de markt was gisteren her en der al te merken dat de prijzen van groente onder druk staan. Ondertussen roepen de voedselbanken op om het groente en fruit dat nu niet naar Rusland kan te doneren.

Markt in Tilburg
Markt in Tilburg
Foto: JAN VAN EIJNDHOVEN

Vooral de telers zijn de dupe, nu de prijzen voor bijvoorbeeld tomaten, paprika’s en komkommers in elkaar zijn gestort. Maar ook de groenteman op de markt krijgt er uiteindelijk een tik van mee, denkt voorzitter Achterhuis van de vereniging voor marktkooplui CVAH.

Heel triest

Achterhuis was gisteren op de markt in Enschede, waar zo’n vijftien groenteboeren bij elkaar staan. Daar gingen sommige groentes weg voor een veel lagere prijs dan normaal. „Voor de consument is het goed, maar voor degene die er zijn bestaan uit moet financieren, is het triest”, zegt Achterhuis. „En dit is nog maar het begin. Er is voorlopig nog geen enkel teken dat de partijen tot bezinning komen.”

Want weliswaar neemt de consument bij lagere prijzen eerder wat extra tomaat, komkommer of paprika mee, bijvoorbeeld voor op de barbecue, maar omdat de ondernemer er minder voor kan vragen, moet hij veel meer verkopen om de omzet toch op peil te houden. Achterhuis: „Nu kunnen we alleen maar proberen er het beste van te maken. Dus als markt laten zien dat je goedkoop bent.”

Omdat de marktkooplui volgens Achterberg zo’n beetje om de dag op de veiling komen, kunnen ze beter inspelen op lagere prijzen. De supermarkten werken bijvoorbeeld veel meer met langlopende contracten met telers.

Omdat de Russen vrij snel de grens hebben gesloten voor landbouwproducten uit landen die de sancties tegen het land steunen, kwamen eerder deze week veel transporteurs in de problemen. Gisteren was het aantal Nederlandse trucks dat vaststaat voor de Russische grens gedaald van 400 naar 100, aldus verladersorganisatie EVO. „Veel verladers hebben eieren voor hun geld gekozen. Het aantal Nederlandse trucks met sanctiegoederen is fors afgenomen”, aldus de organisatie.

De vereniging Voedselbanken riep de producenten gisteren op om dat voedsel te doneren aan de voedselbank. Morgen komen werkgeversverenigingen bij elkaar om over de situatie te praten. Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil in dat overleg afspraken maken om te voorkomen dat de prijzen enorm gaan dalen. Ook staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) ijvert in Brussel voor hulp op Europees niveau.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%