Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

ISIS-beul poseerde in Irak trots met afgehakt hoofd

Polderjihadist Khalid K. dood

18 AUG 2014 Charles Sanders

ERBIL - De wrede ISIS-jihadist Khalid K. uit Almere is tijdens gevechten in Noord-Irak omgekomen. Dat melden diverse Koerdische strijders van de peshmerga.

Khalid K. zette begin dit jaar gruwelijke foto`s online.
Khalid K. zette begin dit jaar gruwelijke foto's online.
Foto: Arnold Braaksma

K., alias Abu Abdulrehman al Iraki, zette begin dit jaar gruwelijke foto’s op internet waarbij hij trots poseert met een afgehakt hoofd en met vermoorde tegenstanders.

In juni meldde het Syrische leger zijn dood, maar de man uit Almere verstuurde daarop nieuwe beelden, dit keer via Twitter. Grijnzend staat hij voor een hek met zeven gespietste menselijke hoofden.

De frequente bezoeker van de Abou Bakr Assadik moskee in Almere kwam in 2011 in beeld bij inlichtingendienst AIVD. Hij zat veertien dagen in de cel, verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Toen hij vrijkwam wegens gebrek aan bewijs, reisde hij onmiddellijk af naar Syrië en sloot zich eerst aan bij de gewapende groepering Jubhat al-Nusra en later bij ISIS.

Niet welkom

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet na de gepubliceerde foto’s weten dat K. niet meer welkom is in ons land en bij mogelijke terugkeer een proces wegens oorlogsmisdaden kan verwachten.

Volgens de peshmerga werd K. gedood tijdens zware gevechten in de omgeving van Mosul, nog steeds in handen van ISIS. Khalid K., die in Almere een uitkering genoot, bediende zich ook wel van de bijnaam Emir van de Woestijn.

K. gold als buitenbeentje binnen de soennitische milities, omdat hij als Koerd de zijde van ISIS koos. Bijna alle Koerden vechten juist tegen moslimextremisme. „We zijn blij dat hij van het strijdtoneel is verdwenen”, zegt peshmerga-strijder Ahmed Khazi in de stellingen vlak bij Mosul. „Een verrader, een slecht mens is gedood.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%