Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Ik schudde de hand van een monster'

18 AUG 2014

Almere - Als ambtenaar schudde Pascal Vanenburg de hand van de omgekomen polderjihadist Khalid K. uit Almere. "Ik bedacht me hoe deze man, een monster, me twee keer de hand had geschud en op een armlengte afstand tegenover me had gezeten."

Khalid K. zette begin dit jaar gruwelijke foto`s online.
Khalid K. zette begin dit jaar gruwelijke foto's online.
Foto: Arnold Braaksma

K., alias Abu Abdulrehman al Iraki, kwam tijdens gevechten in Noord-Irak om. Hij zette begin dit jaar gruwelijke foto’s op internet waarbij hij trots poseert met een afgehakt hoofd en met vermoorde tegenstanders.

Vanenburg, inmiddels schrijver, werkte een paar jaar geleden bij de sociale dienst in Almere. Op een ochtend kwam K. aankloppen voor een uitkering - zonder voorwaarden welteverstaan. Hij wilde per se door een man worden geholpen, schrijft Vanenburg. "Hij verscheen aan m’n bureau en gaf me een hand. De woeste blik waarmee hij aan kwam lopen verdween en maakte plaats voor een kalm en vriendelijk gezicht."

Moslim

"Of ik moslim was, wilde hij weten. Mijn antwoord was dat het niet van belang was voor het gesprek en hij vatte dat waarschijnlijk op als een ja. Ik moest hem beloven dat ik tussen ons zou houden wat hij me zou vertellen." Vanenburg zei dat hij dat niet kon doen, "maar dat maakte blijkbaar niet veel uit. Hij wilde meteen eerlijk zijn, zei hij. Hij wist dat hij alleen in aanmerking zou komen voor een uitkering als hij werk zou accepteren, maar daar moest ik even een oogje bij dichtknijpen. Hij wilde nu gewoon de uitkering, zonder voorwaarden, want hij zou er niet lang gebruik van maken."

Ongemakkelijk

K. vertelde Vanenburg dat hij weg wilde uit Nederland, omdat hij grotere plannen had. Prima, zei de ambtenaar, maar tot die tijd moest K. voor een uitkering voldoen aan de verplichtingen. "‘Dat ga ik niet doen,’ was zijn stellige antwoord. Er was nog maar weinig vriendelijks over in zijn gezicht." Vanenburg zei dat hij K. niet verder kon helpen. "Hij dacht een tijdje na, probeerde me nog een paar keer te overtuigen, maar gaf het tenslotte op. Hij stond op, aaide een paar keer over zijn baard en gaf me een hand. Daarbij bleef hij me een tijdje strak aankijken en ik heb me zelden tijdens dat werk ongemakkelijker gevoeld als op dat moment."

Afgehakte hoofden

Een paar jaar later zag Vanenburg K. op een foto. "Hij zat geknield op de grond, voor hem vijf afgesneden hoofden. Een bebloed mes in zijn hand. Nog voor ik de bijbehorende tekst las wist ik wie dit was. Ik zou nog meer foto’s van hem zien. Steeds gewapend en ook met meer afgehakte hoofden.  Dezelfde blik in zijn ogen waarmee hij mij had aangekeken.

Vanenburg: "Ik gun niemand een gewelddadig einde en over de doden niets dan goeds, maar in dit geval – en indien het waar is – geloof ik dat de wereld zojuist een iets betere plek is geworden."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%