Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Meer geld voor vluchtelingen

22 AUG 2014 Wouter de Winther

DEN HAAG - Coalitiepartijen VVD en PvdA en gedogers D66, CU en SGP willen meer geld vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen. Ingewijden bevestigen aan De Telegraaf dat minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hiertoe extra middelen moet krijgen.

Vluchtelingen uit door ISIS veroverde gebieden in Irak
Vluchtelingen uit door ISIS veroverde gebieden in Irak
Foto: AFP

Het precieze bedrag is nog onderwerp van gesprek, maar nu al wordt rekening gehouden met vele tientallen miljoenen euro’s.

Het geld wordt ingezet om in gebieden waar mensen door oorlog op de vlucht zijn gegaan, noodopvang in de regio mogelijk te maken. Ook vloeit er extra geld naar de opvang van asielzoekers in Nederland. De kosten van deze binnenlandse opvang komen in het eerste jaar namelijk voor rekening van Ontwikkelingssamenwerking.

Noodhulp

Naar verluidt willen de partijen de opvang betalen uit het al gereserveerde potje geld voor noodhulp. Nieuwe internationale rekenregels hebben ertoe geleid dat Nederland in feite 500 miljoen euro extra uit zou moeten geven aan Ontwikkelingssamenwerking. Dat vindt met name de VVD overdreven.

Partijen bekijken nu of ze een deel van de reservering voor andere zaken dan hulpgeld kunnen inzetten. Vandaag onderhandelen de financieel experts van de partijen over de begroting met minister Dijsselbloem (Financiën).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%