Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Krol: ik ga subsidiegeld niet teruggeven

22 AUG 2014

DEN HAAG - Voormalig voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is niet van plan ruim twee ton uit eigen zak te betalen aan het Rijk. Het oud-Tweede Kamerlid zei dat vrijdag nadat het ministerie van OCW had bevestigd dat de stichting twee ton aan subsidie moet teruggeven, omdat het geld niet voor de juiste doeleinden zou zijn gebruikt.

Voormalig voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).
Voormalig voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).
Foto: ANP

De SVGK stelt oud-voorzitter Krol aansprakelijk en vindt dat hij het geld uit eigen zak moet terugbetalen. Krol zou de subsidie, die was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, hebben gebruikt voor eigen bedrijven, zoals een seksshop. „De stichting was niet bij de subsidieaanvraag betrokken. Krol deed alles op eigen houtje. We stellen Krol verantwoordelijk en hebben tegen hem gezegd dat hij maar moet zorgen dat het geld terugkomt”, zegt een bestuurslid van de SVGK.

Minister Jet Bussemaker (OCW) had op basis van een eerder onderzoek al aangekondigd dat ze het subsidiegeld zou terugvorderen. Ze deed dat toen de accountant van de stichting zijn eerder afgegeven goedkeurende accountantsverklaring had ingetrokken. Krol zegt niets verkeerd te hebben gedaan. „Alles was heel open en transparant. Ik was ook niet betrokken bij het onderzoek.”

„We hebben bewijzen dat Krol tegen de statuten heeft gehandeld en we stellen hem aansprakelijk voor alles wat hij fout heeft gedaan”, aldus SVGK-voorzitter Janine Pijl. De stichting gaat geen proces tegen Krol aanspannen, omdat er volgens haar geen geld meer voor is.

Krol was fractieleider voor 50PLUS, maar stapte vorig jaar uit de Tweede Kamer toen bleek dat hij pensioenpremies voor personeel van de Gay Krant niet goed had afgedragen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%