Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van der Laan wil overal opvang asielzoekers

28 AUG 2014

AMSTERDAM - Amsterdam wil wel opvang bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar niet als enige. „Iedereen die op straat zwerft, moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen”, zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. „Maar dit kan alleen als héél Nederland het doet. Voorzieningen voor iedereen, maar overal.”

Burgemeester Van der Laan.
Burgemeester Van der Laan.
Foto: ANP

Van der Laan voert hierover overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de andere grote steden en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij wil voorkomen dat er een aanzuigende werking ontstaat en alle asielzoekers naar Amsterdam trekken voor opvang.

Enkele partijen in de gemeenteraad vroegen om een snelle oplossing na twee ernstige incidenten rond de groep rondzwervende asielzoekers in de stad. In het weekeinde overleed een Somaliër die in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost verbleef. Maandagnacht raakte in het zogenoemde Vluchtgebouw elders in de hoofdstad een andere uitgeprocedeerde asielzoeker zwaargewond bij een ongeval.

De burgemeester werkt aan een voorstel voor een sobere 'bed, bad en brood', waar uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terechtkunnen. Zo'n voorziening komt er niet op korte termijn. „We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten”, zei Van der Laan, die binnen enkele weken met een brief komt hierover.

Al bijna 2 jaar zwerven er uitgeprocedeerde asielzoekers door de stad, die van kraakpand naar kraakpand trekken. Eén groep van ongeveer 120 mensen verblijft in de Vluchtgarage. De omstandigheden daar zijn erbarmelijk, waarschuwde het College voor de Rechten van de Mens eerder in de week. Vrijwel dagelijks zijn er akkefietjes. Een andere even grote groep verblijft momenteel in het Vluchtgebouw, een bedrijfspand in Amsterdam Nieuw-West.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.34
+ / - -0.02%