Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Horlogeverbod bij tentamens

29 AUG 2014 Germa Graveland

ROTTERDAM - De ruim 30.000 studenten van de Hogeschool Rotterdam mogen bij tentamens hoogstwaarschijnlijk geen horloge meer dragen. Bij de start van een toets zal ze worden gevraagd de polsklok af te doen en in hun tas te stoppen.

Foto: AFP

Het probleem zit in de spiekgevoelige smartwatches, die te veel lijken op gewone horloges. Om de studenten toch enig besef van tijd te geven, worden er in de tentamenruimten klokken opgehangen.

De overkoepelende organisatie, de Vereniging Hogescholen, kan niet vertellen of deze kwestie ook bij andere onderwijsinstellingen speelt. Wel is bekend dat Zuyd Hogeschool in Limburg ook nadenkt over een schoolbreed horlogeverbod bij toetsen. Bij een aantal opleidingen is daar kortgeleden al besloten om horloges te bannen uit het toetslokaal.

Opzoeken

De smartwatches – slimme vindingen van onder meer Samsung en LG – zijn eigenlijk een verlengstuk van de mobiele telefoon. Met de horloges kun je tekstberichten versturen of het internet opgaan en zo dus ook een antwoord op een toetsvraag opzoeken of communiceren met een medestudent.

„De ontwikkelingen gaan snel”, verzucht een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam. „Eerst was het verschil duidelijk qua grootte en dikte, maar de smartwatches gaan steeds meer lijken op normale horloges. Onze surveillanten kunnen we het niet aandoen om alle horloges te controleren. Dus dan maar een drastische maatregel: helemaal geen horloges.”

Het nieuwe verbod is gebaseerd op een bestaande regel uit de Hogeschoolgids. Daarin staat dat tijdens tentamens mobiele telefoons, maar ook alle andere communicatiemiddelen moeten worden uitgeschakeld. De smartwatch wordt gezien als een communicatiemiddel.

Het definitieve verbod moet nog worden goedgekeurd door de centrale medezeggenschapsraad. „Maar de studenten hebben deze maatregel zelf geadviseerd. We hopen dat voor de eerste tentamenperiode, eind oktober, het verbod van kracht is.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.4 °C
W4
Beurs AEX
AEX 520.49
+ / - +0.22%