Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Algemeen directeur van de Wereldomroep Robert Zaal op de redactie.
Algemeen directeur van de Wereldomroep Robert Zaal op de redactie.
Foto: Aldo Allessie

Puinhoop en ruzie bij Wereldomroep

30 AUG 2014 Bert Dijkstra en Harrie Nijen Twilhaar

hilversum - De toekomst van Radio Nederland Wereldomroep (RNW) hangt aan een zijden draad. Er zijn grote spanningen op de werkvloer, hoofdredacteur William Valkenburg ligt overhoop met de directie en zit al maanden thuis. De financiële situatie is eveneens zorgwekkend omdat er nauwelijks inkomsten zijn. Intussen strijkt de organisatie jaarlijks 14 miljoen aan belastinggeld op.

„Daar gebeurt welbeschouwd niks nuttigs mee, dus RNW is niets anders dan een stuurloze subsidieslurper. Er is sprake van een organisatorische puinhoop”, zegt een opgestapte medewerker.

Algemeen directeur Robert Zaal bevestigt dat er binnen zijn organisatie spanningen en problemen zijn, al blijft hij hoopvol gestemd. Er is nauwelijks belangstelling voor de informatie die via internet aan Chinezen, Afrikanen, Latijns-Amerikanen en Arabieren wordt aangeboden en verdienmodellen zijn moeilijk te vinden.

Martelgang

De ondernemingsraad heeft buiten de directie om de raad van toezicht gealarmeerd over de penibele situatie. Volgens ex-medewerkers is RNW bezig met een kansloze expeditie. Personeel op de werkvloer maakt zich zorgen als de subsidiepot straks niet meer wordt aangevuld. Dat betekent onherroepelijk het einde na een jarenlange martelgang.

Uit naar De Telegraaf gelekte grafieken blijkt hoe beperkt de interesse voor de internetactiviteiten van RNW is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het budget anderhalf jaar geleden van 46 naar 14 miljoen per jaar verlaagd. Van de 350 werknemers werden er 270 ontslagen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%