Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Vluchtkerk.
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Vluchtkerk.
Foto: ANP

Steden zitten met asielzoekers in hun maag

01 SEP 2014

AMSTERDAM/DEN HAAG - De grote steden zitten in hun maag met groepen uitgeprocedeerde asielzoekers. In Amsterdam en Den Haag bivakkeren groepen asielzoekers al jaren in leegstaande gebouwen, zonder dat er uitzicht is op daadwerkelijk vertrek. In Den Haag vertrok maandag het leeuwendeel van ongeveer 60 vluchtelingen noodgedwongen uit hun onderkomen.

De Sacramentskerk, waar de groep verbleef, werd door de brandweer bestempeld als ongeschikt voor bewoning. Vandaar dat de groep grotendeels naar een tijdelijke opvang is getogen. Zes tot acht mensen blijven echter in de kerk, waar ze uiterlijk dinsdag om 9.00 uur moeten zijn vertrokken. Doen ze dat niet, dan grijpt de politie in en wacht hen een leven in de illegaliteit.

Amsterdam: Vluchtschool

In Amsterdam speelt een soortgelijk probleem; vorige week verliet een groep van ongeveer 120 uitgeprocedeerde asielzoekers de zogenoemde Vluchtschool op last van de gemeente. Ze wonen nu in het gekraakte Vluchtgebouw; hun zoveelste onderkomen. Burgemeester Eberhard van der Laan sprak maandag met staatssecretaris Fred Teeven over hoe er toch voor onderdak gezorgd kan worden vanuit de gemeente.

Het kabinet wacht echter op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Volgens een nog vertrouwelijke uitspraak van dit ESCR zouden illegalen voedsel, onderdak en kleren moeten kunnen krijgen. De uitspraak wordt echter pas in oktober openbaar. Tot die tijd gaat Nederland dan ook niet op de ECSR-uitspraken vooruit lopen. Van der Laan gaat in de tussentijd kijken met de drie andere grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoe een mogelijke opvang geregeld kan worden.

Rotterdam: ongedocumenteerd

In Rotterdam blijkt het aantal ongedocumenteerde vluchtelingen dat een beroep doet op gratis medische voorzieningen van de Pauluskerk Vluchtelingenwerk met 16 procent te zijn toegenomen in 2013. Dat meldde de kerk maandag.

Tegelijk werd duidelijk dat gezinnen met minderjarige kinderen die aankomen op Schiphol en asiel zoeken, niet meer in het detentiecentrum bij het vliegveld belanden, tot vreugde van VluchtelingenWerk Nederland. Voorlopig gaan de gezinnen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, in dit najaar komt er in Zeist een speciale gezinslocatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - -0.03%