Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bakspulletjes tegen zere been van MAX

15 SEP 2014 Marcel Frost en Jan-Willem Navis

HILVERSUM - Omroep MAX-baas Jan Slagter baalt er flink van dat Albert Heijn vanaf vandaag een complete Heel Holland Bakt-lijn aanbiedt, van patentbloem tot taartvormen. AH lift mee op het succes van het MAX-kijkcijferkanon Heel Holland Bakt zonder dat de omroep daar iets mee te maken heeft.

Foto: TLG

„ Heel Holland Bakt is van oorsprong een programma van de Britse publieke omroep, de BBC. In ons contract met de BBC is vastgelegd dat zij dit mogen doen. Ik wist het aanvankelijk niet eens; het staat in de kleine lettertjes”, zegt Slagter. De publieke omroep mag niet dienstbaar zijn aan winst van derden. Het exclusief aanbieden van producten in één winkel is helemaal uit den boze. Op overtredingen staan hoge boetes.

Slagter: „Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van. Niet omdat we er geen geld voor krijgen, maar ik had het zelf nooit zo gedaan. Je mag ’programmagerelateerde producten’ op de markt brengen, maar dan denk ik eerder aan een dvd of een keukenschort. Een complete lijn doet ons programma geen goed.”

Boek

Omroep MAX heeft wel meegewerkt aan een boek. „Daar staan bijvoorbeeld onze bakrecepten in. Het geld dat we ermee verdienen steken we in programma’s; dat mag ook van het Commissariaat voor de Media.”

Slagter zegt dat hij zelf de mediawaakhond op de hoogte heeft gebracht van de AH-actie toen hij daar lucht van kreeg. „Daar heb ik nog geen reactie op gehad. Misschien leidt het er wel toe dat de we niet meer dit soort contracten af mogen sluiten.” Een woordvoerder van het commissariaat zei gistermiddag echter niets te hebben gehoord over de AH-lijn. „We gaan dit onderzoeken.”

„Wij willen dit leuke programma ondersteunen door onze klanten tijdelijk producten aan te bieden die met bakken te maken hebben”, reageert een zegsman van Albert Heijn. „De naam Heel Holland Bakt mogen wij daarvoor gewoon gebruiken.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.99
+ / - +0.25%